Gå vidare till huvudinnehåll
Ärter med Wallenbergare

Ärter med Wallenbergare

1 tEnkelt
421,60 kr
4 portioner 41,66 kr per portion
Svensk husmanskost när den är som allra bäst - färsbiffar, potatismos och ärtor serverat med skirat smör och rårörda lingon. Recept av Tina Nordström i samarbete med Findus.

Färsbiffar
500 gKalvfärs
1 tskOlivolja
1 tskSmör
2 krmVitpeppar Malen
4 dlVispgrädde
1,5 tskSalt
300 gLantbröd
4 stÄgg
Potatismos
1 krmVitpeppar Malen
25 gSmör
500 gPotatis Mjölig
1,5 dlMellanmjölk
0,5 tskSalt
Ärter
1 tskSalt
1 stSchalottenlök
250 gGröna Ärtor
0,75 dlMineralvatten
0,5 tskStrösocker
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskSmör
Till servering
4 mskRårörda Lingon
100 gSmör
Instruktioner
1

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa färsen med salt och peppar efter smak i matberedare 10–20 sek. Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget. Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.

Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar. Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir Wallenbergarna lättare att forma.

Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik. Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna. Stek Wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.

Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull. Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar efter smak. Lägg på locket och håll purén varm.

Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök. Häll av spadet efter 1–1 1/2 minut.

Smält smöret i en kastrull. Servera biffarna med potatismos, ärtor, skirat smör och rårörda lingon.

Bild:

Findus