Gå vidare till huvudinnehåll
Köttbullar med potatisstomp och gräddsås

Köttbullar med potatisstomp och gräddsås

1 tEnkelt
271,50 kr
4 portioner44,72 kr per portion
En klassiker som går hem hos de flesta, äkta husmanskost. Den perfekta vardagsmaten som mättar stora som små magar. Tillbehör som pressgurka och rårörda lingon kan med fördel förberedas i förväg och förvaras i kylen så länge.

Potatisstomp
1 krmSalt Fint
1,5 dlStandardmjölk
800 gPotatis Mjölig
1 krmSvartpeppar Malen
100 gSmör
Hönsköttbullar
500 gKycklingköttbullar
2 mskSmör
Rårörda lingon
3,5 dlStrösocker
600 gLingon Fryst
Gräddsås
5 dlOxbuljong
1 krmSalt Fint
2 tskKinesisk soja
2 mskSmör
0,5 dlVispgrädde
1 krmSvartpeppar Malen
1,5 mskVetemjöl
Pressgurka
0,5 stPersilja - färsk
2 mskStrösocker
1 krmSalt Fint
2 mskÄttiksprit
1 krmSvartpeppar Malen
1 dlVatten
0,5 stGurka
Instruktioner
1

Tillbehör som pressgurka och rårörda lingon kan med fördel förberedas i förväg och förvaras i kylen så länge.

Pressgurka Koka en lag av ättika, socker och vatten och låt den svalna. Skala och skiva gurka tunt, mandolin kan användas med fördel. Vänd ner gurka i ättikslagen. Finhackad persilja samt salt och peppar tillsätts i lagen precis innan servering.

Rårörda lingon Låt lingonen tina, lägg lingon och socker i en bunke och rör runt tills sockret har löst sig. Servera i en vacker skål.

Potatisstomp Börja med att koka 800 gram potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm 1,5 dl mjölk och 100 gram smör i en kastrull. Krossa potatisen med en visp till en grov massa. Tillsätt den varma mjölk- och smörvätskan, salt och peppar. Rör om potatisstompet ordentligt.

Gräddsås Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt oxbuljongen, vispa slätt och sjud i ca 2 minuter. Smaksätt med grädde, soya, salt och peppar.

Hönsköttbullar Stek hönsköttbullarna varma i smör.

Servera med en fräsch sallad.