Gå vidare till huvudinnehåll
Grundrecept - Kanelbullar
Kungsörnen

Grundrecept - Kanelbullar

5 minEnkelt
98,35 kr
1 portion30,74 kr per portion
Vårt klassiska recept på Vetebullar/Kanelbullar/Vetebröd. Receptet ger 40 småbullar eller 4 längder.

Kanelfyllning:
2 mskKanel Malen
150 gSmör
1 dlStrösocker
Grund
800 gKärnvetemjöl
1 dlStrösocker
0,5 tskSalt Fint
2 tskKardemumma
5 dlMjölk
50 gJäst Söta Degar Färsk
150 gSmör
Till pensling:
1 stÄgg
0,5 dlPärlsocker
Instruktioner
1

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2

Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt rumsvarmt matfett i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3

Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4

Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7

Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.

8

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.