Gå vidare till huvudinnehåll
Oxfile Provencale

Oxfile Provencale

1 tEnkelt
1 298,35 kr
4 portioner 176,85 kr per portion
En praktisk och god bjudrätt, som trots namnet inte är fransk – i stället är det den legendariske Stockholmsköksmästaren Julius Carlsson som tillskrivs skapandet, men det gör ju inte rätten sämre. Oxfilé, råstekt potatis, vitlök – det kan inte bli fel.

1 krmSalt
800 gOxfilé
2 mskFärsk timjan
4 stPotatis
4 klyftaVitlök
1 krmSvartpeppar Malen
5 gSmör
Till servering
1 dlRödvinssås
Vitlökssmör
0,5 stCitron
1 krmTabasco
4 mskPersilja - färsk
2 klyftaVitlök
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
100 gSmör
1 krmWorcestersås
Baconfrästa Haricots Verts
1 stSchalottenlök
250 gHaricot Verts
1 krmSvartpeppar Malen
5 gSmör
1 krmSalt
4 stBacon Skivat
Tomatkvist i olivolja
3 dlOlivolja
1 stRosmarin - färsk
2 stLagerblad
0,5 klyftaVitlök
1 klyftaKörsbärskvisttomater
1 mskFärsk timjan
Instruktioner
1

Skala och hacka vitlöksklyftorna.

2

Kör smöret tillsammans med vitlök och persilja i en matberedare. Smaka av med salt, peppar, citronsaft, tabasco och worcestershiresås.

3

Rulla smöret till rullar i smörpapper och ställ in det i kylen.

Tomatkvist i olivolja

1

Skala den halva vitlöken.

2

Koka upp lite olivolja med rosmarin, lagerblad, timjan och vitlök.

3

Lägg i tomatkvisten och ta av kastrullen från spisen. Låt tomaterna svalna i oljan.

Oxfilé

1

Sätt ugnen på 150°.

2

Salta och peppra. Bryn oxfilén i smör och olja.

3

Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen och skiva den tunt. Stek potatisen i olja tillsammans med vitlök, timjan, salt och peppar.

4

Lägg potatisen på en plåt och lägg ett galler på.

5

Lägg oxfilén på gallret (på detta sätt kommer köttsaften från oxfilén att droppa ner på potatisen).

6

Stek färdigt i ugnen till 45° i innertemperatur, 20–25 minuter.

7

Låt köttet vila i 30 minuter.

Haricots verts

1

Skär haricots vertsen i bitar. Blanchera.

2

Skala och skiva löken. Hacka baconet grovt.

3

Fräs haricots verts, lök och bacon i lite smör. Salta och peppra.

Servering

1

Skiva upp vitlökssmöret.

2

Lägg upp potatisen på ett serveringsfat och värm en stund i ugnen. Koka upp såsen.

3

Skiva upp köttet och lägg det på potatisen. Täck med smörskivor och sätt in en kort stund i het ugn med bara övervärme, så att smöret mjuknar lite.

4

Garnera med tomatkvisten, haricots vertsen och lite rödvinssås.

Mästarnas Menyer Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh

Boken ges ut av Norstedts förlag

Bild:

Charlotte Gawell