Gå vidare till huvudinnehåll
Sandras risotto med fänkål och stekt sidfläsk
Sandra Mastio

Sandras risotto med fänkål och stekt sidfläsk

30 minEnkelt
347,10 kr
4 portioner 43,10 kr per portion
Sandra Mastio, Mästerkocksvinnaren 2015, gästar vår matkasse och bjuder på gudomligt god risotto med knaprigt sidfläsk. Mums!

0,5 stPersilja - färsk
1 stGul lök
1 krmSvartpeppar Malen
250 gRisotto
0,5 dlOlivolja
1 krmFänkål Krydda
1 krmSalt
1 lVatten
1,5 dlMatlagningsvin Vitt
2 stKycklingfond
150 gRökt Sidfläsk Bit
2 klyftaVitlök Vanlig
1 stFänkål Färsk
50 gGrana Padano
Instruktioner
1

Risotto: Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm.

2

Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa och hacka fänkålen i 1 cm stora kuber. Riv osten fint. Mortla fänkålsfröna fint.

3

Tärna och stek fläsket krispigt i en panna. Börja på låg värme och höj successivt så steks det i sitt eget fett. Lägg upp fläsket på hushållspapper när det är alldeles krispigt så blir du av med överflödigt fett.

4

Värm upp olivolja och gärna ev överblivet fett från fläsket i en tjockbottnad kastrull eller en traktörpanna. Lägg ner löken och vitlöken och stek den mjuk och glansig. Den ska inte få färg. När den är mjuk häller du i riset, fänkålsfröna och den tärnade fänkålen och rör runt. Rosta allt i ca 5 minuter, tills riset blivit lite genomskinligt på ytan.

5

Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar.

6

Nu kommer den omsorgskrävande delen – buljongen ska koka in och få riset att släppa stärkelse för en riktigt krämig och fin risotto. Detta sker om man häller på buljongen varm och lite i taget. Börja med så pass mycket buljong att det gott och väl täcker innehållet i kastrullen. Sänk värmen till medel/låg, risotton ska knappt puttra.Tillsätt lite buljong i taget och låt risotton puttra ca 10-15 min.

7

Rör ner osten under kraftig omrörning så den löser sig jämnt i risotton. Rör sedan ner finhackad persilja och smaka av med salt och peppar.

Lägg genast upp i djupa tallrikar och toppa med det krispiga sidfläsket.

Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 704 kcal, 19 g protein, 41 g fett, 64 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell