Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Till garnering | ||
0,3 st | Färsk timjan | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Flingsalt | |
Krämig savoykål | ||
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
200 g | Savoykål | |
1 st | Schalottenlök | |
1,5 dl | Vispgrädde | |
1 msk | Smör | |
0,5 dl | Vitt vin | |
Smörstekta kantareller | ||
1 msk | Smör | |
0,5 st | Persilja - färsk, (1 msk) | |
1 krm | Salt | |
90 g | Kantareller, (3 dl) | |
1 krm | Svartpeppar Hel | |
Rödvinssky | ||
1 krm | Timjan - torkad | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Strösocker | |
0,5 msk | Kalvfond Buljong | |
1 st | Lagerblad | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 dl | Rött vin | |
0,5 msk | Majsstärkelse | |
1 msk | Smör | |
0,5 st | Gul lök | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
Huvudingrediens | ||
1 msk | Smör | |
1 msk | Olivolja | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
500 g | Oxfilé Hel |
Börja med potatiskakan (se separat recept i ingress). Den ska göras minst 3 timmar i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.
Oxfilé: Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek i smör och olivolja gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra.
Stek oxfilén medium till en innertemperatur på ca 53-55 grader och låt filén sedan vila ca 10 min.
Krämig savoykål: Finhacka schalottenlök och strimla kålen. Fräs schalottenlöken tillsammans med kålen i några minuter i smör.
Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
Rödvinssky: Finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad.
Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite majsstärkelse. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.
Smörfrästa kantareller: Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja. Krydda med salt och peppar.
Servering: Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna.
Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen.
Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Flingsalt Gourmet 250g Falksalt
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria