Gå vidare till huvudinnehåll
Sojabakad laxfilé med rotfrukter och fetaostdipp + Rostad rotfruktsoppa med timjan och bönkrisp
Mari Bergman

Sojabakad laxfilé med rotfrukter och fetaostdipp + Rostad rotfruktsoppa med timjan och bönkrisp

50 minMedel
449,80 kr
8 portioner 35,53 kr per portion
Det här receptet ingår i Mathems Meal prep-koncept. Klicka hem ingredienser till 2 middagar för 4 personer. Konceptet går ut på att du lagar en större mängd av middagen i recept 1 som sedan blir grunden till recept 2. Du kan välja själv om du vill laga klart recept 2 samma dag och förvara i kylen till den dag du vill äta. Eller spara tillagad mat i matlådor och ha ingredienser klara för att laga recept 2 på max 10-20 min. Läs gärna igenom receptbeskrivningen innan du börjar laga för att underlätta din matlagning. I det här receptet lagar du sojabakad laxfilé med rotfrukter samt en rostad rotfruktssoppa med timjan. Recepten ger 4 + 4 portioner. Lycka till! Se alla våra meal prep-recept här.

Topping och tillbehör till soppan
0,5 klyftaVitlök Vanlig
1 stBaguette
120 gRostade Edamamebönor
0,5 krmSvartpeppar
1 krmSalt
1 dlCreme Fraiche Naturell
Recept 1: Sojabakad laxfilé med rotfrukter
100 gFärsk ingefära
4 stRödlök
3 krmSvartpeppar
1 kgPotatis Fast
1 mskGrönsaksbuljong Eko
500 gLaxfilé Fryst
4 mskOlivolja
500 gPalsternacka
2 tskChiliflakes
1,5 mskJapansk soja
0,5 tskSalt
500 gRotselleri
500 gMorötter
Recept 2: Rostad rotfruktsoppa med timjan
1 mskVitvinsvinäger
0,5 tskSalt
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskFärsk timjan
2 mskGrönsaksbuljong Eko
1 lVatten
3 krmSvartpeppar
Fetaostdipp
1 krmSvartpeppar
2 krmSalt
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 tskHonung Flytande
150 gFetaost
2 tskOlivolja
0,5 mskFärsk timjan
Instruktioner
1

Recept 1: Sojabakad laxfilé med rotfrukter och fetaostdipp, 50 min tillagning. Värm ugnen till 200 grader. Ta fram två ugnsplåtar med bakplåtspapper och en stor bunke.

2

Rostade rotfrukter: Skala och tärna rotfrukter och rödlök. Skala och riv ingefära. Blanda alltsammans i bunken och tillsätt chiliflakes, grönsaksbuljong, salt, peppar och olja. Fördela rotfrukterna på två plåtar och rosta i ugnen i ca 30-40 min.

3
  1. Sojabakad laxfilé: Skär varje laxfilé i 4 bitar så att du får kuber. Lägg laxkuberna i en liten ugnsfast form. Krydda med lite salt och peppar och ringla över soja och olivolja. Låt marinera 10 min. Sätt sedan in laxen längst ner i ugnen i 10 min.
4

Fetaostdipp: Mixa samman fetaost, creme fraiche, honung, olivolja, repade timjanblad, salt och peppar till en slät dipp.

5

Rostade rotfrukter: Ta ut rotfrukterna ur ugnen. Spara hälften av de rostade rotfrukterna till recept 2.

6

Lägg upp rostade rotfrukter på tallrikar, toppa med laxkuber och servera med fetaostdipp.

Spara följande lagad mat i kylen till recept 2: Hälften av de rostade rotfrukterna.

7

Recept 2: Rostad rotfruktsoppa med timjan och bönkrisp, 10 min tillagning. Ta fram de rostade rotfrukterna från recept 1.

8

Rotfruktssoppa: Koka upp vatten, grönsaksbuljong och vitvinsvinäger. Tillsätt de rostade rotfrukterna och låt soppan koka upp.

9

Tillsätt creme fraiche och repade timjanblad och mixa soppan slät. Smaka av soppan med salt och peppar.

Topping: Blanda creme fraiche med pressad vitlöksklyfta och en nypa salt och peppar.

10

Häll upp soppan i skålar och ringla över lite vitlökssås. Toppa soppan med grovhackade rostade edamamebönor, några droppar olivolja och en timjankvist. Servera med ett gott bröd

Bild:

Nurlan Emir