Gå vidare till huvudinnehåll
Ryggbiff med två sorters kålrabbi, brynt smör och chimichurri
Mari Bergman

Ryggbiff med två sorters kålrabbi, brynt smör och chimichurri

1 t 30 minSvårt
522,65 kr
4 portioner 91,38 kr per portion
En härlig middag att laga till helgen! Saftig ryggbiff som serveras med bakad kålrabbi, en sallad på krispig kålrabbi och bakade tomater samt chimichurri.

Kålrabbisallad
2 tskHonung Flytande
1 stKålrabbi
0,5 stGräslök - färsk
2 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmFlingsalt
30 gMachesallat
100 gKörsbärstomater
1,5 mskÄppelcidervinäger
Bakad kålrabbi
2 stKålrabbi
1 krmFlingsalt
2 mskOlivolja
1 stAluminiumfolie
1 krmSvartpeppar Malen
Chimichurri
1 stBasilika - färsk
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 dlOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
1 stPersilja - färsk
0,5 stCitron - Eko
0,5 tskHonung Flytande
2 krmSalt
Ryggbiff
1 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt
0,5 mskOlivolja
75 gSmör
800 gRyggbiff
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.

2

Bakad kålrabbi: Tvätta kålrabbin och lägg dem i varsitt ugnsfolieark. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Förslut ugnsfoliet och rosta kålrabbin i ugnen i ca 1 tim.

3

Chimichurri: Mixa samman persilja, basilika, skalad vitlöksklyfta, olivolja och honung i en mixer eller med hjälp av en stavmixer till en röra. Tillsätt rivet citronskal och smaka av chimichurrin med citronsaft, salt och peppar.

4

Kålrabbisallad: Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 min.

5

Skala kålrabbin och hyvla tunna skivor med hjälp av en mandolin. Blanda med machesallad och finhackad gräslök i en skål.

6

Blanda samman olja, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar i en liten skål.

7

Ryggbiff: Salta och peppra köttet ordentligt runt om.

8

Hetta upp 25 g smör och olja i en stekpanna och bryn köttet på hög värme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta så att köttet får en fin stekyta. Ös smöret i pannan över köttet. Vänd och stek på andra sidan och fortsätt ösa smöret över köttet medan du steker.

9

Lägg över köttbiten i en ugnsfast form.

10

Ta ut kålrabbin och tomaterna ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

11

Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek mitt i ugnen till önskad stekgrad. Blodigt/rare: 50-54°C, medium/medium rare: 55-57°C, välstekt/medium: 58–65°C, välstekt /well-done: 70°C.

12

Låt köttet vila under ugnsfolie i ca 10 min innan du skär det i skivor.

13

Vid servering: Bryn ca 50 g smör.

14

Blanda kålrabbisalladen med dressingen och de ugnsbakade tomaterna.

15

Skär den ugnsbakade kålrabbin i bitar. Skiva köttet i önskvärd tjocklek.

16

Lägg upp bakad kålrabbi, kålrabbisallad och ryggbiff på tallrikar. Ringla brynt smör över köttet och servera tillsammans med chimichurrin. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir