Gå vidare till huvudinnehåll
Kanelbullar - grundrecept
Malin Andersson

Kanelbullar - grundrecept

1 t 30 minEnkelt
64,85 kr
1 portion 15,59 kr per portion
Grundrecept på klassiska kanelbullar, ett bakverk som passar lika bra till vardagsfikat som till kalaset! Blir ca 30-40 bullar.

Deg
50 gJäst Söta Degar Färsk
1 dlStrösocker
1,4 lVetemjöl
0,5 tskSalt
5 dlStandardmjölk
150 gSmör
Till pensling
1 dlPärlsocker
1 stÄgg
Fyllning
2 mskKanel Malen
1 dlStrösocker
100 gSmör
Instruktioner
1

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills dess att den löst sig.

2

Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till själva utbakningen). Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa ca 30 min under en kökshandduk.

3

Lägg degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet.

4

Dela degen i två delar. Kavla ut en av degbitarna till en platta på ca 30x40 cm. Bred ut smöret och strö sedan över kanel och socker i ett jämt lager över degen. Rulla ihop plattan från långsidan.

5

Skär ca 2 cm breda bitar av rullen och lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Upprepa med andra degbiten.

6

Låt jäsa under handduk ca. 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca. 8 minuter. Håll koll på bullarna hela tiden, ta ut tidigare om de ser färdiga ut!

8

Låt svalna under duk eller på galler innan du paketerar bullarna.

Bild:

Kerstin Eriksson