Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Deg | ||
50 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1 dl | Strösocker | |
1,4 l | Vetemjöl | |
0,5 tsk | Salt | |
5 dl | Standardmjölk | |
150 g | Smör | |
Till pensling | ||
1 dl | Pärlsocker | |
1 st | Ägg | |
Fyllning | ||
2 msk | Kanel Malen | |
1 dl | Strösocker | |
100 g | Smör |
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills dess att den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl (spara lite till själva utbakningen). Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa ca 30 min under en kökshandduk.
Lägg degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet.
Dela degen i två delar. Kavla ut en av degbitarna till en platta på ca 30x40 cm. Bred ut smöret och strö sedan över kanel och socker i ett jämt lager över degen. Rulla ihop plattan från långsidan.
Skär ca 2 cm breda bitar av rullen och lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Upprepa med andra degbiten.
Låt jäsa under handduk ca. 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca. 8 minuter. Håll koll på bullarna hela tiden, ta ut tidigare om de ser färdiga ut!
Låt svalna under duk eller på galler innan du paketerar bullarna.
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla