Gå vidare till huvudinnehåll
Boef Bourguignon
Kokbok

Boef Bourguignon

2 tMedel
538,35 kr
4 portioner 86,26 kr per portion
En imponerade vacker och god bjudrätt, Danyel Couets klassiker, som passar de ståtligaste av firanden - nyår som bröllop. Du kan med fördel förbereda grytan dagen före servering. På serveringsdagen kokar du ner såsen & gör tillbehören. Enligt receptet ska det vara oxkind men här har vi valt högrev.

Bouf Bourguignon
3 stLagerblad
1 dlKalvbuljong
5 dlVatten
2 stSchalottenlök
0,75 lRött vin
150 gRökt Sidfläsk Bit
1 gPersilja - torkad
2 stMorötter
1 kgHögrev
5 klyftaVitlök Vanlig
2 mskSmör
1 tskTimjan - torkad
Tillbehör
200 gLök
3 mskBladpersilja - färsk
50 gSparris Färsk
200 gFärska champinjoner
1 mskSmör
4 stMorötter
4 stFormfranska
1 tskStrösocker
3 mskCitronjuice - råpressad
Instruktioner
1

Skär svålen av fläsket och lägg den åt sidan. Skär fläsket i små tärningar och bryn dem i en stekpanna. Lägg åt sidan.

2

Putsa högreven och skär i större kuber. Salta och peppra. Skär morötterna i 3 cm stora bitar och klyfta löken. Fräs fläsksvålen i grytan. Tillsätt smöret om inte fläsket är väldigt fett.

3

Tillsätt köttet när svålen börjar få en aning färg. Bryn köttet runt om. Tillsätt morötter, lök och vitlök när köttet är färdigbrynt. Fortsätt fräsa ytterligare ett par min.

4

Häll på vinet. Rör om och skrapa lite i botten av grytan så att du får loss fastbrända köttsafter. Rör om och fyll på med buljong så att det täcker köttet med lite råge. Tillsätt kryddorna.

5

Låt sjuda under lock på svag värme ca 2 timmar. Skumma av fettet då och då med en sked.

6

Tillbehör: Gör tillbehör genom att bryna steklök i smör i en stekpanna tills de fått ordentligt med färg. Salta, peppra och sockra. Fortsätt steka så att sockret blir gyllenbrunt. Lägg upp på ett fat.

7

Blanda citronsaft och olivolja i en skål, salta och peppra. Lägg champinjonskivorna i blandningen. Skär bröd i 1x1 cm stora tärningar och stek dem gyllenbruna i smör. Låt rinna av på hushållspapper.

8

Fiska upp kött och morötter ur grytan med en hålslev, lägg upp i en skål. Koka ihop såsen på medelhög värme tills den fått en simmig konsistens. Lägg tillbaka köttet och morötterna i grytan.

9

Toppa med sparris, minimorötter, champinjoner, krutonger, fläsktärningar och persilja strax före servering.

Välj gärna en flaska rödvin från Bourgogne när du tillagar denna rätt.

Bild:

David Loftus