Gå vidare till huvudinnehåll
Jordärtskocksgnocchi

Jordärtskocksgnocchi

1 t 30 minEnkelt
271,55 kr
4 portioner32,99 kr per portion
Oftast är det potatis man gör gnocchi på, men här använder jag mig av en annan rotfruktsälskling – jordärtskockan. De små delikata knölarna är bland det enklaste man kan odla, och de kommer gärna tillbaka år efter år. Glömmer man minsta lilla skocka kvar i jorden bjuder den på en ny planta året därpå. Själv har jag inte planterat jordärtskockor på flera år, men likväl njuter jag av egenodlade skockor tidigt varje vår.

Tomatsås
600 gKrossade Tomater
1 krmSalt Fint
125 gMozzarellaost
2 mskOlivolja
3 stLagerblad
2 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
1 stGul lök
2 dlGrönsaksbuljong
80 gPecorinoost
1 mskFärsk timjan
Gnocchi
4 dlVetemjöl Durum
2 stÄgg
0,5 tskSalt Fint
750 gJordärtskocka
Instruktioner
1

Skala och koka jordärtskockorna. Låt dem svalna. Mixa jordärtskockorna till en slät puré. Blanda purén med durumvetemjölet på ett bakbord. Separera äggulorna från vitorna. Tillsätt äggulor och salt och arbeta ihop till en smidig deg.

2

Dela degen i 4 bitar, rulla dem till ?ngertjocka längder och skär längderna i centimeterlånga bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka gnocchin i omgångar tills de flyter upp. Plocka upp dem med hålslev och lägg dem i en skål med kallt vatten.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken till tomatsåsen och krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv. Hetta upp en kastrull, tillsätt olja och stek löken mjuk tillsammans med vitlök, salt och svartpeppar. Tillsätt de krossade tomaterna, buljong, timjan och lagerblad. Låt alltsammans puttra i 30 minuter utan lock. Plocka bort lagerbladen och mixa sedan såsen slät.

4

Riv mozzarellan i små bitar och blanda med tomatsås och gnocchi i en ugnsform. Toppa med riven pecorinoost och gratinera i ugnen i cirka 15 minuter eller tills osten har smält.

Recept ur boken ”Mitt gröna skafferi”, skriven av Karoline Jönsson - Bonnier Fakta

Bild:

Karoline Jönsson