Gå vidare till huvudinnehåll
Saltimbocca

Saltimbocca

45 minEnkelt
303,10 kr
4 portioner34,57 kr per portion
Syran från vinet och salviabladen är saltimboccans främsta signum. Jag är barnsligt förtjust i sådana här rätter, där smakerna hålls så rena som möjligt

3 dlMatlagningsvin Vitt
1 stSalvia - färsk
800 gKalvinnanlår
1 krmSvartpeppar
0,5 stCitron
2 mskOlivolja
50 gProsciutto
1 dlVetemjöl
1 stGul lök
Blomkåls- och morotspanna
3 stPotatis
300 gBlomkål
2 stVanliga morötter
2 klyftaVitlök Färsk
100 gBondbönor
0,5 dlPersilja - färsk
Instruktioner
1

Dela blomkålen i buketter och förväll dem i cirka 5 minuter i kokande vatten. Låt rinna av. Skala morötter och potatis. Skär morötterna i stavar och potatisen i mindre bitar.

2

Lägg köttet på en skärbräda och peppra ordentligt. Dela eventuellt stora skivor. Lägg ett salviablad och en tunn bit prosciutto på varje köttbit. Fäst med tandpetare vid behov.

3

Häll mjölet på en tallrik och vänd köttskivorna i det. Stek köttet i olivolja på båda sidor tills det har fin färg. Börja med prosciuttosidan ned.

4

Pressa citronsaft över köttet. Skala och hacka löken. Tillsätt lök, vin och lite hackad salvia till köttsaften. Låt schnitzlarna koka ihop med vätskan och tillsätt eventuellt lite vatten. Lyft upp schnitzlarna efter att de har sugit åt sig av vätskan och håll dem varma.

5

Värm upp pannan med köttspadet och lägg i morötter och potatis. Skala och krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv och tillsätt dem i pannan när potatisen fått fin färg. Tillsätt bönorna och låt steka med så att även de får lite färg. Lägg i blomkålen och rör om ordentligt. Tillsätt eventuellt lite vatten för att ånga upp grönsakerna. Hacka och strö över persiljan.

6

Servera schnitzlarna tillsammans med blomkåls-­ och morotspannan. Garnera med färska salviablad och avsluta med att pressa över citron.

Tips: Använd gärna ett torrt vitt vin istället för vitt matlagningsvin.

Receptet kommer från boken ”I det enkla bor det goda”, skriven av Ernst Kirchsteiger. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Ulrika Ekblom.

: Använd gärna ett torrt vitt vin istället för vitt matlagningsvin.

Bild:

Ulrika Ekblom