Gå vidare till huvudinnehåll
Carnitas
Kokbok

Carnitas

4 tEnkelt
201,40 kr
4 portioner 40,96 kr per portion
Carnitas är ett långkok på fläsk där köttet bara faller isär när det är färdigt. Coca-colan kan bytas ut mot exempelvis julmust eller ett mörkt öl om du vill testa en annan smakkombination. Receptet kommer ur boken "Sydamerika - min matpassion" skriven agv Klara Lind som vann "Sveriges Mästerkock". Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Frida Wismar.

2 krmSvartpeppar Malen
250 mlBBQ-Sås
2 tskSalt
0,5 lVatten
1,5 stGul lök
1 stChilipeppar Röd
4 klyftaVitlök Vanlig
0,75 lLäsk stor
1 stApelsin
1 kgFläskkarré
Instruktioner
1

Skär köttet i 2 cm stora bitar.

2

Skala lök och vitlök och halvera den gula löken. Finhacka chilin (dela den på mitten och skrapa ur kärnorna först om du vill ha en lite mildare smak). Kläm ut saften från apelsinen.

3

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta, gärna av gjutjärn, och låt puttra i 3–4 timmar på låg till medelvärme. Rör om då och då.

4

Kolla att köttet är klart genom att dra isär det med två gafflar. När köttet är helt trådigt och lätt faller isär och vätskan har reducerats är det färdigt.

Servera med vad du gillar bäst, t. ex. ris, tortillas, hamburgerbröd, guacamole, salsa, gräddfil … Allt blir gott till denna rätt!

Bild:

Frida Wismar