Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 krm | Muskot Malen | |
2 st | Schalottenlök | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
1 st | Gul lök | |
1 dl | Vispgrädde | |
3 msk | Smör | |
2 st | Hönsbuljong | |
2 msk | Persilja - färsk | |
1 kg | Butternutpumpa | |
1 l | Vatten | |
1 msk | Tryffelolja | |
1 dl | Matlagningsvin Vitt |
Börja med att lägga det uppskurna pumpaköttet tillsammans med den klyftade löken på en oljad plåt och ställ in den i ugnen på ca 200 grader. Låt pumpan och löken rostas i ca 20-30 minuter utan att den bränns. Lägg därefter ner bitarna i buljongen som du kokat upp.
Under tiden som pumpan rostas steker du den finhackade schalottenlöken i smöret i en stekpanna på medelsvag värme. När löken är helt mjuk häller du på det vita vinet och låter det puttra ihop lite. Häll lökhacket med vinet i kastrullen med soppan och låt soppan koka i ca 20-30 minuter tills allt är mjukt och alla smaker blandats.
Mixa soppan, gärna med en stavmixer. Du kan behöva späda den med mer buljong och kanske en skvätt vin till. Krydda med peppar, salt och ev. lite riven muskotnöt. Smaka av! Den ska vara slät, krämig och fin men inte för tjock eller för vattnig. Vispa i grädden, som går att utesluta.
Servera i skålar, gärna med lite persilje- eller tryffelolja vackert ringlad över, och kanske ett persilje- eller körvelblad för dekoration. Servera gärna med ett gott bröd.
Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Katinka Hammarskiöld
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla