Gå vidare till huvudinnehåll
Lax med sötpotatisrösti
Mari Bergman

Lax med sötpotatisrösti

40 minEnkelt
301,85 kr
4 portioner 64,64 kr per portion
Serveras med en härligt god mangosalsa.

Lax
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt
600 gLaxfilé
1 mskOlivolja
Rösti
25 gSmör
300 gSötpotatis
1 krmSalt
500 gPotatis Fast
1 mskOlivolja
2 klyftaVitlök Vanlig
Mangosalsa
1 mskFärsk ingefära
1 krmSalt
1 mskOlivolja
225 gMango
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 125 grader.

2

Mangosalsa: Skala och riv ingefäran och blanda med den tinade mangon i en bunke. Tvätta och riv limeskalet och pressa i saften. Finhacka chilipepparn, rödlöken och koriandern. Blanda med salsan och smaka av med lite salt och tillsätt olivolja. Ställ kallt till servering.

3

Lax: Ta bort skinnet på laxen och skär den i fyra portionsbitar. Salta och peppra efter smak. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek laxbitarna hastigt på båda sidor så att de får en gyllenbrun stekyta. Lägg över laxbitarna i en ugnsfast form. Sätt in laxen i ugnen när det är 10- 12 min till servering.

4

Rösti: Skala och riv sötpotatis och vanlig fast potatis eller använd rivfunktionen på en matberedare. Lägg potatisrivet i en bunke och pressa i vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olja. Stek röstin på medelvärme i omgångar, ca 10x10 cm. Salta dem efter smak. Vänd dem när dem har en fin gyllenbrun stekyta. Lägg över röstin på ett ugnsäkert fat och förvara dem i ugnen tills alla är klara.

Servera med den härligt sötstarka mangosalsan.

Näringsvärde: 583 Kcal 32g protein 30g fett 45g kolhydrater

SMAKLIG MÅLTID

Bild:

Linnea Swärd