Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kött | ||
1 msk | Olivolja | |
1 msk | Smör | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
2 krm | Salt | |
600 g | Ryggbiff | |
Tillbehör | ||
2 st | Bifftomat | |
Bearnaisesås | ||
0,5 dl | Vitvinsvinäger | |
500 g | Smör | |
1 dl | Vatten | |
6 st | Ägg | |
4 st | Schalottenlök | |
1 msk | Persilja - färsk | |
1 tsk | Fransk dragon | |
1 tsk | Vitpeppar Hel | |
Pommes frites | ||
1 msk | Olivolja | |
1 kg | Potatis Fast | |
1 st | Bakplåtspapper | |
1 krm | Flingsalt |
Börja med bearnaisesåsen: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men se till att smöret är varmt.
Skala och finhacka schalottenlök. Lägg löken i en kastrull med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop och reducera till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (släng löken) som står i ett vattenbad med hett vatten.
Dela på äggen så du får 6 äggulor. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Lyft kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Pommes frites: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!). Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.
Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, vänd runt dem var tionde minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst.
Kött och tomat: Om du har entrecote eller ryggbiff i bit så skivar du det i 4 skivor. Gnid in köttet i olivolja, salta och peppra generöst. Stek i grillpanna (använd olivolja och smör om du steker i vanlig stekpanna) några minuter på varje sida. Halvera tomaterna, gnid in med olja och stek med snittytan neråt tills de fått färg.
Lägg upp köttet med tomat, pommes frites och bearnaisesås.
Foto: Linnea Swärd AD: Sanna Livijn Wexell
Bild:
Linnea Swärd
2 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Fransk Dragon Kruka EKO Klass1
1 Flingsalt Gourmet 250g Falksalt