Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Gräslökssås | ||
3 dl | Vatten | |
1 msk | Färsk timjan | |
2 st | Lagerblad | |
3 dl | Vispgrädde | |
8 st | Vitpeppar Hel | |
3 st | Schalottenlök | |
25 g | Smör | |
1 st | Gräslök - färsk | |
2 krm | Salt | |
2 msk | Fiskfond | |
1 krm | Svartpeppar | |
3 dl | Vitt vin | |
Sparris | ||
250 g | Sparris Färsk | |
0,5 tsk | Salt | |
Duchessepotatis | ||
50 g | Smör | |
1 kg | Potatis Mjölig | |
2 st | Ägg | |
2 krm | Vitpeppar Malen | |
0,75 tsk | Salt | |
Laxfilé | ||
0,5 msk | Olivolja | |
1 msk | Smör | |
600 g | Färsk laxfilé | |
2 krm | Svartpeppar Hel | |
4 krm | Salt |
Sätt ugnen på 225 grader.
Duchessepotatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten tills den blir mjuk, ca 20 min.
Sila av vattnet och tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar till potatisen. Blanda väl med en ballongvisp. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 10 min i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.
Gräslökssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smöret. Tillsätt vinet och låt reducera ner till hälften av vätskan.
Tillsätt fiskfond, vatten, timjankvistar, vitpepparkorn och lagerblad och låt småkoka i ca 15 min. Sila av såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka såsen i kastrullen.
Tillsätt grädden och låt sjuda i ytterligare 15 min till en krämig konsistens. Finhacka gräslöken. Tillsätt smör och gräslök i såsen strax innan servering och smaka av med salt och peppar.
Laxfilé: Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra efter smak och stek laxen i olja och smör i en varm panna ca 2-3 min/varje sida.
Sparris: Ta bort de träiga längst ner på sparrisen och skär sparrisen i 3 delar. Förväll sparrisen i saltat vatten i ca 30 sek.
Servera laxen med gräslökssås, duchessepotatis och sparris.
Bild:
Nurlan Emir
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Fiskfond 180ml Touch of Taste
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria