Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Potatisgratäng | ||
3 klyfta | Vitlök | |
0,5 st | Purjolök | |
2,5 dl | Vispgrädde | |
0,5 set | Gräslök - färsk | |
1 kg | Potatis Mjölig | |
2,5 dl | Standardmjölk | |
1 st | Gul lök | |
1 st | Citron | |
2 paket | Färsk timjan | |
1 kg | Lammstek | |
2 paket | Rosmarin - färsk | |
5 klyfta | Vitlök | |
1 tsk | Salt | |
2 msk | Smör | |
2 krm | Svartpeppar | |
Servering | ||
200 g | Haricot Verts |
Värm ugnen till 175°.
Gör 5–7 cirka 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt 1/2 pressad citron.
Bryn steken i smör och se till att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62–65°, 60–80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti.
Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen.
Förbered potatisgratängen under tiden som lammsteken är i ugnen. Skala och skär potatisen i cirka 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, 5–10 minuter.
Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra.
Ta ut lammsteken ur ugnen och låt köttet vila.
Höj ugnsvärmen till 200°.
Häll potatisblandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen mitt i ugnen i 30–40 minuter.
Koka haricots verts.
Strö över hackad gräslök över gratängen vid serveringen.
Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Recept från ”Maten, drycken och konsten att kombinera” är skriven av Per Morberg och ges ut av Bonnier Fakta. Boken är fotograferad av Martin Löf.
Bild:
Martin Löf
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria