Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Topping | ||
800 g | Hela Tomater Konserverade | |
2 msk | Olivolja | |
2 tsk | Flingsalt | |
500 g | Mozzarellaost | |
Till servering | ||
0,25 st | Basilika - färsk | |
1 msk | Olivolja | |
0,5 l | Vatten | |
25 g | Salt | |
1,5 g | Jäst Original Färsk | |
850 g | Extra Fint Vetemjöl |
Pizzadeg: Häll i vattnet i en stor bunke. Vattnet ska vara ganska kallt, omkring 15-20 grader. Lös sedan upp saltet i vattnet. När saltet är upplöst, addera cirka 10% av den totala mjölmängden (Tipo 00) och rör ihop tills det nästan inte är några klumpar kvar.
När salt-, vatten- och mjölblandningen har gått ihop någorlunda, ha i jästen och se till att den löses upp ordentligt.
När alla ingredienser är väl blandade går du stegvis i med mer mjöl, samtidigt som du rör om/lätt knådar degen.
När allt mjöl har hällts i och gått ihop med vattnet, lägger du upp degen på en bakyta och börjar knåda. Knåda degen cirka 20 minuter. Du vet att degen är färdig när den inte längre fastnar i händer eller arbetsyta och är smidig att arbeta med, men fortfarande är relativt kladdig.
När degen är färdigknådad, lägg den i en mjölad bunke och täck med fuktig kökshandduk. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsyta när den är färdigjäst, med samma sida uppåt som i bunken.
Dela upp degen i 4-6 bitar på 200-280 gram. Forma degbitarna till bollar, det gör du lättast genom att dra och vika ner kanterna mot undersidans mitt, upprepa flera gånger. Avsluta genom att rulla bollen lätt mellan bordet och handflatan i en cirkelformad rörelse. Bollen ska bli slät utan sprickor.
Lägg sedan degbollarna i en mjölad låda eller plåt och förslut tätt med lock eller plastfolie. Jäs i rumstemperatur i minst 6 timmar, max 24 timmar. De kan jäsa ännu längre om du ställer dem i kylskåpet.
När degbollarna jäst färdigt, sätt på ugnen på maxvärme och placera en uppochnedvänd plåt eller pizzasten högt upp i ugnen.
Topping: Börja med att sila av den överflödiga vätskan från tomaterna. Lägg sedan de hela tomaterna i en skål, klipp av de hårda topparna och mosa försiktigt sönder tomaterna med händerna, det ska ej bli helt slätt. Sila eventuellt av igen. Addera olivolja och smaka av med salt.
Strimla mozzarellan och torka försiktigt av strimlorna med hushållspapper så osten inte är för blöt.
Baka ut degbollarna. Platta till bollen lätt, börja sedan från mitten och med lätta fingertoppar trycker du utåt mot sidan, men inte hela vägen ut mot kanten. Rotera pizzan och upprepa tills du fått en mycket tunn botten med tjockare kanter.
Lägg över den utbakade degen på bakplåtspapper. Bred ut tomatsåsen och fördela den strimlade mozzarellan jämnt över pizzan. Placera pizzan på den uppvärmda plåten och grädda i ugnen cirka 5-8 minuter eller tills kanterna rest sig, osten smält och både kanten och osten fått fin färg.
Ringla över en god olivolja och lägg på färska basilikablad på den färdiggräddade pizzan. Ät och njut!
Bild:
Andrea Klintbjer
1 Flingsalt Gourmet 250g Falksalt
3 Mozzarella 125g Michelangelo
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt