Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Botten | ||
6 st | Digestive original | |
1,5 msk | Strösocker | |
75 g | Smör | |
75 g | Cookies | |
Lakritskolasås | ||
1 krm | Hushållsfärg Svart | |
1 tsk | Lakritspulver | |
1 dl | Vispgrädde | |
0,5 dl | Strösocker | |
0,5 dl | Sirap Ljus | |
Fyllning | ||
2 tsk | Lakritspulver | |
1,5 dl | Strösocker | |
4 st | Ägg | |
1 dl | Hallon Frysta | |
1 tsk | Vaniljsocker | |
2 tsk | Florsocker | |
300 g | Färskost Naturell | |
3 dl | Vispgrädde |
Mixa digestivekexen med chokladkakorna, blanda sedan i strösocker.
Smält smöret och rör ner det i kaksmulorna.
Lägg smulblandningen i en rund springform med ett bakplåtspapper i botten och platta till så att den täcker hela botten.
Sätt in formen i frysen under tiden som du gör ordning fyllningen.
Fyllning
Separera äggvitorna från äggulorna och spara en av äggvitorna till något annat tillfälle.
Vispa färskosten, de fyra äggulorna, sockret och vaniljsockret till en fluffig smet tills sockret har lösts upp.
Om frusna hallon används: koka upp dem snabbt på plattan och rör om så att det blir en puré. Annars går det även bra att använda färdig hallonpuré.
Dela upp blandningen i två bunkar. Rör ner lakritspulver i den ena bunken och hallonpuré i den andra.
Vispa grädden och florsockret i en skål.
Vispa tre av äggvitorna med en nypa salt i en annan.
Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i hallonfyllningen.
Vänd även ned hälften av den vispade äggvitan i lakritsfyllningen och den andra halvan i hallonfyllningen.
Häll lakritsfyllningen över smulbottnen.
Om du vill att det ska bli en skarp kant mellan de olika fyllningarna så kan du nu frysa formen med botten och lakritsfyllningen, och sen hälla över hallonfyllningen över lakritsfyllningen. Annars går det bra att försiktigt hälla hallonfyllningen över lakritsfyllningen och försöka få den att hamna jämnt över hela formen.
Sätt tårtan i frysen i minst 5-6 tim.
Lakritskolasås: Koka upp sirap, strösocker, grädde och lakritspulver.
Låt det koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar hushållsfärg.
Låt såsen kallna, den kan då tjockna lite ytterligare.
Ta fram tårtan ur frysen. Garnera med lakritskolasås, bär och ev maränger / färsk mynta. Lakritssåsen som blir över kan du servera vid sidan av tårtan.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant