Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Linsgratäng | ||
0,5 tsk | Salt | |
2 st | Lagerblad | |
150 g | Riven Cheddarost, (3 dl) | |
1 st | Gul lök | |
4 dl | Gröna Linser Torkade | |
1 l | Vatten | |
2 st | Grönsaksbuljong | |
2 klyfta | Vitlök Färsk | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 000 g | Cottage cheese Naturell | |
1 msk | Smör | |
Bakad potatis | ||
1 msk | Kummin | |
0,5 tsk | Salt | |
3 msk | Rapsolja | |
2 kg | Potatis | |
Rödlökssallad | ||
1 msk | Tomatpuré | |
0,5 st | Grönsaksbuljong | |
1 tsk | Sambal Badjak | |
0,5 dl | Vatten | |
0,5 st | Dill - färsk | |
3 st | Rödlök | |
Vitlökssmör | ||
1 krm | Salt | |
100 g | Smör | |
0,5 krm | Svartpeppar Malen | |
3 klyfta | Vitlök Färsk |
Börja med linsgratängen. Koka linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills linserna är mjuka. Mot slutet av kokningen blandar du i hackad gul lök som snabbt får koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt rinna av.
Smörj en stor, ugnsfast form. Häll i linsröran, häll på keson och toppa med den rivna osten och salt och peppar.
Fortsätt med potatisen. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta och dela potatisarna och blanda med olja, kummin och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.
Mammas klassiska rödlökssallad: Skala och skiva rödlöken i tunna, fina ringar och lägg i en kastrull med vatten. Låt koka upp och häll av precis när det börjat koka. Under tiden hackar du dillen fint.
Gör dressingen genom att blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak.
Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.
Vitlökssmöret: Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.
Bild:
Erica Wessman
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla