Gå vidare till huvudinnehåll
Snabbgravad lax med örtsmör & potatissallad
Hemmakock

Snabbgravad lax med örtsmör & potatissallad

40 minEnkelt
429,55 kr
4 portioner 70,32 kr per portion
En höjdarrätt på en vacker försommardag! Laxen gravas på endast en kvart och till potatissalladen och örtsmöret blir det en riktig festmåltid. (Familjematkassen v22 2012)

Gravad lax
500 gLaxfilé
1 mskStrösocker
1 mskSalt
Potatissallad
1 kgDelikatesspotatis
1 mskMajonnäs
0,5 stRödlök
150 gSockerärta Färsk
0,5 tskSalt
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlYoghurt för Matlagning
Till servering
120 gCitron
Örtsmör
0,3 stPersilja - färsk
0,5 stGräslök - färsk
2 mskSmör
Instruktioner
1

Örtsmör: Börja med att ställa fram smöret så att det hinner mjukna.

Snabbgravad lax: Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda socker och salt, och strö över laxen. Låt grava i minst 15 min. Värm ugnen till 225 grader.

Potatissallad: Tvätta och skrubba potatisen. Dela eventuellt större potatisar så att alla är lika stora. Koka i lättsaltat vatten på medelvärme tills de mjuknat. Skala och hacka rödlöken och lägg i en stor skål. Skölj sockerärtorna och dela dem på längden. Lägg ner i skålen tillsammans med löken. Blanda ihop grönsakerna med yoghurt, majonnäs, och smaka av med salt och peppar.

Örtsmör: Hacka/klipp ner gräslök och persilja i en skål med smöret, och rör ihop.

Stek laxen i ugnen, i ca 15 min. Kontrollera att den är färdig genom att skära lite i den tjockaste delen och se om fiskköttet flikar sig fint. Var dock inte orolig över en ”lite rå” kärna, det är då den är som godast.

Låt potatisen svalna ordentligt, och blanda sedan ihop med yoghurt- och grönsaksblandningen.

Ta ut laxen, häll över örtsmöret och låt det smälta. Servera med potatissalladen och citronklyftor.