Gå vidare till huvudinnehåll
Pitabröd t. souvlaki och kebab
Hemmakock

Pitabröd t. souvlaki och kebab

15 minEnkelt
4,95 kr
4 portioner 0,01 kr per portion
Butikernas pitabröd tenderar att vara smuliga och trista. Bäst är att baka själv vilket är hyfsat enkelt och klart godast. Det här receptet är från en semesterresa till Cypern.

1 dlOlivolja
1 mskStrösocker
0,5 gJäst Original Färsk
4 dlVatten
420 gVetemjöl
1 tskSalt
Instruktioner
1
  • Lös upp jästen i lite rumstempererat vatten i ett glas.
  • Häll mjölet i en bunke och tillsätt olivolja ca. 0,5-0,75 dl,
  • Tillsätt nu socker, salt, jästvattnet samt ytterligare 3 dl vatten till mjöl och oljeblandningen och rör ihop allt till en smidig deg som precis övergår från klibbig till att inte längre klibba. Tillsätt ev. lite till vatten om degen blir för torr.
  • Låt jäsa i minst 30 minuter.
  • Slå på ugnen, 200 grader och ställ in en plåt i ugnen så plåten hettas upp.
  • När degen jäst färdigt, forma lagom stora degklumpar och knåda dem genom att dra degen med fingrarna utmed degklumpens sidor upprepade gånger. Det gör man för att få in lite luft som sedan hjälper till att puffa upp brödet i ugnen.
  • Platta ut degklumparna till pitabröd av önskad storlek på en mjölad yta. Låt plättarna jäsa några minuter. Mjöla så att degplättarna inte klibbar för dessa plättar ska sedan in snabbt i den heta ugnen på den heta plåten.

Grädda tills en lätt färg börjar skönjas på ytan och bröden puffat upp. Var lite vaksam så de inte är inne för länge och får en hård skorpa.