Gå vidare till huvudinnehåll
Crème brûlé och mousse på mörk choklad serveras med körsbärscoulis
Hemmakock

Crème brûlé och mousse på mörk choklad serveras med körsbärscoulis

45 minEnkelt
373,95 kr
4 portioner 49,72 kr per portion
Underbar chokladmousse som passar på nyårsafton! Fler chokladmousserecept: Bär med choklad- och kokosmousse, Vegansk chokladmousse

Crème brûlé
2,7 dlVispgrädde
2 mskRåsocker Strö
4 stÄgg
5 gVaniljstång, (1 st)
0,7 dlStrösocker
0,7 dlStandardmjölk
Chokladmousse
2,5 dlVispgrädde
2 stÄgg
125 gMörk chokladkaka
Sockerlag
1 dlStrösocker
1 dlVatten
Körsbärscoulis
10 gRosmarin - färsk
5 clKonjak
10 stKörsbär
Instruktioner
1

Koka ihop lika delar socker och vatten ordentligt, låt svalna. Sockerlagen skall sedan användas till både mousse och coulis.

2

Vispa äggulorna med hälften av sockret.

3

Kärna ur körsbären.

4

Vispa äggulor och 0,6 dl sockerlag (OBS: all sockerlag skall inte användas) i en kastrull under värmning tills krämen binder sig utan att skära sig. (vid 85 grader skär den sig)

5

Koka upp grädden, mjölken, vaniljstången och resten av sockret.

6

Koka finhackad rosmarin (ca ett blad) lätt i 0,2 dl sockerlag tillsammans med körsbären utan att de går sönder och låt svalna.

7

Smält sedan chokladen och blanda den noga med äggmassan. Vispa grädden lätt och rör ner den i omgångar, så att moussen blir lätt och luftig.

Crème brûlé:

8

Ta bort vaniljstången och häll ägg- och sockersmet över. Blanda noga och häll upp i ugnsfasta portionsformar.

9

Grädda i vattenbad i 150 grader varm ugn, ca 1,5 timme eller tills äggkrämen har stelnat. Låt svalna. (Tips! Använd en ugnstermometer för att kontrollera att brûléerna är färdiga, temperaturen ska vara 85 grader i mitten.)

10

Blanda sedan i konjaken försiktigt och låt körsbären marineras i ett par timmar.

11

Strö råsocker över puddingarna och "bränn av" dem med gasbrännare så att täcket blir knäckigt, alternativt högt upp i ugnen på grill och hög värme.

Körsbärscoulis:

Använd en ugnstermometer för att kontrollera att brûléerna är färdiga, temperaturen ska vara 85 grader i mitten.)

  1. Strö råsocker över puddingarna och "bränn av" dem med gasbrännare så att täcket blir knäckigt, alternativt högt upp i ugnen på grill och hög värme.

Körsbärscoulis:

  1. Kärna ur körsbären.
  2. Koka finhackad rosmarin (ca ett blad) lätt i 0,2 dl sockerlag tillsammans med körsbären utan att de går sönder och låt svalna.
  3. Blanda sedan i konjaken försiktigt och låt körsbären marineras i ett par timmar.