Gå vidare till huvudinnehåll
Fisk och skaldjursgryta a´la Pontus Frithiof

Fisk och skaldjursgryta a´la Pontus Frithiof

50 minEnkelt
553,75 kr
4 portioner101,33 kr per portion
Även denna vecka har vi stjärnkrögaren Pontus Frithiof som gästspelar med ett av sina bästa recept i matkassen, och just denna vecka är det Pontus otroligt populära fisk och skaldjursgryta som får ta plats på veckans meny. (Familjematkassen v46 2012)

1 stRöd Paprika
150 gFärska champinjoner
1 krmSvartpeppar Malen
800 gMusslor Färska
600 gFiskgrytbitar
1 mskOlivolja
1 stChilipeppar Röd
390 gKrossade Tomater
400 gRäkor i Lake
2 dlKokosmjölk
2 klyftaVitlök Vanlig
33 clMatlagningsvin Vitt
1 stSalladslök
0,75 stFärsk timjan
1 stBroccoli Färsk
2 mskRåsocker Strö
1 stGul lök
1 mskFärsk ingefära
1 krmSalt Fint
1 mskSmör
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 125 grader. Tvätta blåmusslorna noga. Skala och grovhacka gul lök, vitlök och timjan. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och timjan utan att det tar färg. Slå i musslorna och därefter halva vinflaskan. Koka under lock ca 3 min. Slå sedan av buljongen till en ny gryta eller kastrull och låt den koka upp.

2

Skala och riv ingefära. Kärna ur och finhacka chilipeppar (spar 3 cm chili till recept 4). Tillsätt krossade tomater, ingefära, chili och kokosmjölk till buljongen. Låt koka i ca 30 min på svag värme. Smaka av med salt, peppar och lite råsocker för en bra balans. Tycker man mycket om chili kan man med fördel ha i mer sådan.

3

Skär paprikan i fina trekanter och dela broccolin i små buketter. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och låt grönsakerna steka på medelstark värme, så att de behåller krisp och färg. Slå av på en tallrik med lite hushållspapper på. Dela champinjonerna i fyra delar, stek dem i smör och lite olja, slå av på samma tallrik. Salta och peppra grönsakerna.

4

Lägg fisktärningarna i en ugnssäker form, salta och peppra. Finhacka schalottenlöken och strö över fisktärningarna. Slå över resterande av vinet och koka fisken i ugnen i 125 grader ca 7-8 min.

5

Slå i kokvätskan från fisken i grytan också. Tillsätt grönsakerna, räkorna, musslorna och vänd i fisken precis innan servering, försiktigt så bitarna ej går sönder.

Näringsvärde per portion: 506 kcal 50 g protein 24 g fett 20 g kolhydrater

Bild:

Linnea Swärd