Gå vidare till huvudinnehåll
Citronpaj i portionsformar
Kokbok

Citronpaj i portionsformar

1 tEnkelt
157,15 kr
6 portioner 14,50 kr per portion
Ett sprött pajskal fyllt med fantastisk god kräm där mascarponen hjälper till att skapa den perfekta balansen mellan det söta och syrliga.

Pajdeg
2 mskMellanmjölk
2 stÄgg, gulorna
1 krmSalt
1 mskStrösocker
150 gSmör
3,5 dlVetemjöl
Fyllning
1,5 mskFlorsocker, för att pudra över
1 mskSolrosolja, eller majsolja, till pensling
200 gMascarpone
5 stÄgg, 2 hela, 3 gulor
1,25 dlStrösocker
600 gCitron, skalet från 2 st samt ca 1,25 dl pressad saft
Instruktioner
1

Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan göras i matberedare.

2

Pensla sex portionsformar, ca 8 cm i diameter, med olja. Fördela degen i formarna och tryck ut den i bottnarna och upp lite över kanterna. Rulla en kavel över kanterna och plocka bort överflödig deg. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter.

3

Sätt ugnen på 250 grader. Pressa citronen så att du får 1,5 dl till 6 små pajer. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig.

4

Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget, tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.

5

Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, ca 30 minuter. Ta pajerna ur formarna och serverar dem, gärna ljumma, på en assiett. Pudra över lite florsocker.

6
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 1,25 dl pressad citronsaft

Bild:

Jonas Hallqvist