Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Pajdeg | ||
2 msk | Mellanmjölk | |
2 st | Ägg, gulorna | |
1 krm | Salt | |
1 msk | Strösocker | |
150 g | Smör | |
3,5 dl | Vetemjöl | |
Fyllning | ||
1,5 msk | Florsocker, för att pudra över | |
1 msk | Solrosolja, eller majsolja, till pensling | |
200 g | Mascarpone | |
5 st | Ägg, 2 hela, 3 gulor | |
1,25 dl | Strösocker | |
600 g | Citron, skalet från 2 st samt ca 1,25 dl pressad saft |
Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan göras i matberedare.
Pensla sex portionsformar, ca 8 cm i diameter, med olja. Fördela degen i formarna och tryck ut den i bottnarna och upp lite över kanterna. Rulla en kavel över kanterna och plocka bort överflödig deg. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pressa citronen så att du får 1,5 dl till 6 små pajer. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig.
Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget, tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.
Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, ca 30 minuter. Ta pajerna ur formarna och serverar dem, gärna ljumma, på en assiett. Pudra över lite florsocker.
Bild:
Jonas Hallqvist
1 Mellanmjölk Lite Längre Hållbarhet 1.5% 1L Garant
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant