Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
3 st | Gul lök | |
4 msk | Torkad gurkmeja | |
1 st | Hönsbuljong | |
6 klyfta | Vitlök | |
3 msk | Tomatpuré | |
1,5 kg | Högrev |
mixa en lök, fyra vitlöksklyftor och en chili (mest för att det går snabbare och man slipper gråta över löken). Fräs det i rapsolja tills det mjuknar (obs vitlöken får inte brännas!). Ta upp grönsakerna och häll i en ny skvätt olja. Lägg i köttet som du skurit i små 2X2 cm tärningar och stek en liten stund. Både lamm och nöt funkar här. Lägg därefter tillbaka grönsaksblandningen i grytan. Pudra över rikligt med gurkmeja och blanda runt. Därefter behövs ca 2-3 matskedar med tomatpuré. Snåla inte här med varken gurkmejan eller tomatpurén, det är det som ger smaken till grytan. Eftersom jag är ett stort harissafan brukar jag ha i lite av det också men var försiktiga för det är oerhört starkt och iransk mat är inte starkt. Häll på med vatten så att det täcker köttet och ha i en buljongtärning för extra smak. Låt det puttra under lock i ett par timmar. Mums! Eftersom jag fryser in grytan efteråt brukar jag ta av locket och låta det koka ner ännu mer. Nu har ni där en iransk basgryta som kan användas till alla möjliga iranska rätter: ghorme sabzi (lättast är att köpa en konservburk med grönsakerna till den här rätten, finns i välsorterade livsmedelsaffärer), khoreshte bademjan (lägg i auberginer och kanske gula linser i grytan) och annat gott!
Bild:
Sara Asplund