Hoppa till huvudinnehåll
Persisk grytbas

Persisk grytbas

1 t 30 minEnkelt
328,75 kr
10 portioner24,13 kr per portion
Det här är receptet till den grytbas som ligger till grund för flera persiska grytor. Den bör alltså inte ätas som den är utan man bör lägga till något som exempelvis: - Skär sellerin i små bitar. Finhacka mynta och persilja (en sån där fryst ask med persilja brukar vara tillräckligt. Det ska vara två delar selleri, en del persilja och ca en halv till en del mynta. Stek grönsakshacket i matolja (rätt mycket olja) tills det mjuknar. Ibland har jag i en buljongtärning för extra smak. Därefter blandas det i basgrytan. Klart! - en aubergine som först skalades och sedan skivades. Egentligen så ska skivorna stekas i rikligt med olja men jag tycker att rätten blir så otroligt fet då så jag lägger helt enkelt bara i dem i grytan med grytbasen. Jag fortsätter med att hälla i röda linser i grytan, täcker det hela med vatten. Smka av med citron, salt och peppar. Mer information hittar du på bloggen gi-llicious.blogspot.com

3 stGul lök
4 mskTorkad gurkmeja
1 stHönsbuljong
6 klyftaVitlök
3 mskTomatpuré
1,5 kgHögrev
Instruktioner
1

mixa en lök, fyra vitlöksklyftor och en chili (mest för att det går snabbare och man slipper gråta över löken). Fräs det i rapsolja tills det mjuknar (obs vitlöken får inte brännas!). Ta upp grönsakerna och häll i en ny skvätt olja. Lägg i köttet som du skurit i små 2X2 cm tärningar och stek en liten stund. Både lamm och nöt funkar här. Lägg därefter tillbaka grönsaksblandningen i grytan. Pudra över rikligt med gurkmeja och blanda runt. Därefter behövs ca 2-3 matskedar med tomatpuré. Snåla inte här med varken gurkmejan eller tomatpurén, det är det som ger smaken till grytan. Eftersom jag är ett stort harissafan brukar jag ha i lite av det också men var försiktiga för det är oerhört starkt och iransk mat är inte starkt. Häll på med vatten så att det täcker köttet och ha i en buljongtärning för extra smak. Låt det puttra under lock i ett par timmar. Mums! Eftersom jag fryser in grytan efteråt brukar jag ta av locket och låta det koka ner ännu mer. Nu har ni där en iransk basgryta som kan användas till alla möjliga iranska rätter: ghorme sabzi (lättast är att köpa en konservburk med grönsakerna till den här rätten, finns i välsorterade livsmedelsaffärer), khoreshte bademjan (lägg i auberginer och kanske gula linser i grytan) och annat gott!

Bild:

Sara Asplund