Gå vidare till huvudinnehåll
Lyxig kolapaj med två sorters kola
Hemmakock

Lyxig kolapaj med två sorters kola

3 tEnkelt
237,70 kr
14 portioner6,72 kr per portion
Paj med kola i två lager som samsas i ett pajskal. Mycket mäktig. Receptet är beräknat för 14 personer (skriv in "14" i portioner för korrekt enheter i receptet). Kommentar: Om man vill kan man med fördel byta ut Digestive till t.ex Maryland Cookies för ännu mer chokladig smak.

Fyllning 1: Mörk chokladkola
1,5 dlVispgrädde
50 gMat & Bak Smör/Margarin
1 dlSirap Mörk
0,5 tskÄttiksprit
1,5 dlStrösocker
2 mskKakao
Fyllning 2: Ljus chokladkola
50 gMat & Bak Smör/Margarin
1,5 dlVispgrädde
1 dlSirap Ljus
1,5 dlStrösocker
0,5 tskÄttiksprit
100 gVit Blockchoklad
Pajskal
200 gDigestive original
75 gMat & Bak Smör/Margarin
Instruktioner
1

Mixa kakorna till smulor. Går lättast i matberedare eller lägg kakorna i en plastpåse och kavla tills det är som mjöl.

2

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull (ca 2 liters).

3

Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull.

4

Smält smöret.

5

Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten. Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.

6

Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten.

7

Blanda kaksmulet med smöret.

8

Dra kastrullen från värmen.

9

Hacka chokladen.

10

Dra kastrullen från värmen.

11

Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.

Mörk chokladkola

12

Rör smör och ättikssprit.

13

Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.

14

Blanda i smör och ättikssprit.

15

Häll kolan i pajskalet.

16

Blanda ner hackade chokladen.

17

Ställ kallt ca 30 min.

Vit chokladkola

18

Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan.

19

Ställ kallt ca 30 min.

Det är gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras så smakerna kommer fram. Pudra gärna över kakao eller florsocker. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Bild:

Ulf Svensson