Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chokladmaräng | ||
1,5 dl | Strösocker | |
100 g | Mörk chokladkaka | |
4 st | Ägg | |
Kladdkaka | ||
1 krm | Salt | |
2 msk | Sirap Ljus | |
1,5 dl | Strösocker | |
2 st | Ägg | |
100 g | Smör | |
100 g | Mörk chokladkaka | |
2 dl | Vetemjöl | |
2 msk | Kakao | |
1 krm | Bakpulver | |
1 tsk | Vaniljsocker |
Kladdkaka: Sätt ugnen på 175° varmluft (200° över/undervärme).
Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.
Vispa upp äggen med sockret.
Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en egen bunke.
Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen.
Tillsätt sirapen.
Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min tills den är genombakad i kanten, men kladdig i mitten.
Låt kakan svalna minst 15 min.
Chokladmaräng: Vispa upp äggvitorna och hälften av strösockret till ett hårt fluff med elvisp.
Tillsätt sedan resterande socker lite i taget under konstant vispning.
Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Ringla sen ner den i marängen.
Bred marängen på kakan och grädda kakan i ugnen på 200°C i ca 5 min, eller tills marängen fått lite färg.
Servera kakan direkt med exempelvis hallon och lättvispad grädde.
Bild:
Nurlan Emir
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla