Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Bröd | ||
5 dl | Vatten | |
1 msk | Mineralsalt | |
2 msk | Olivolja, Extra Virgin | |
11 dl | Vetemjöl | |
50 g | Jäst Original Färsk | |
5 dl | Vetemjöl Durum | |
Aioli | ||
5 g | Svartpeppar Malen | |
5 g | Mineralsalt | |
1 msk | Vitvinsvinäger | |
2 klyfta | Vitlök | |
1,5 dl | Rapsolja | |
1 msk | Citronjuice - råpressad | |
2 st | Äggulor | |
Fisksoppa | ||
1 st | Fänkål Färsk | |
300 g | Färsk laxfilé | |
500 g | Frysta räkor | |
1 st | Morötter | |
3 dl | Vispgrädde | |
1 st | Bifftomat | |
2 dl | Matlagningsvin Vitt | |
0,5 g | Saffran | |
2 st | Gösfile | |
2 msk | Färsk timjan | |
5 g | Svartpeppar Malen | |
150 g | Sockerärta Fryst | |
500 g | Musslor Färska | |
Fiskfond | ||
1 st | Fänkål Färsk | |
2 msk | Skaldjursfond | |
4 dl | Matlagningsvin Vitt | |
2 msk | Fiskfond | |
1 st | Gul lök | |
1 st | Morötter | |
2 st | Schalottenlök | |
1 st | Stjälkselleri | |
1 msk | Tomatpuré | |
1 st | Purjolök | |
6 klyfta | Vitlök |
Bröd Smula ner jästen i degbunken och strö över saltet.
Värm vattnet till 37 grader och häll över lite av vatten i degbunken tills allt jäst är löst.
Häll på resten av vattnet och oljan, blanda lätt.
Häll på durumvetemjölet först och bara 9 dl vetemjöl.
Knåda degen ordentligt och häll i så mycket extra mjöl som behövs för att få en elastisk deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter på så varmt ställe som möjligt.
Baka ut genom och knåda ordentligt. Dela degen på två. Platta ut brödet med kavel och rulla ihop. Lägg skarven nedåt på plåten. Båda ryms på en plåt.
Låt jästa ytterligare 30 minuter.
Ställ in en ugnsform med vatten i ugnen.
Grädda brödet först i het ugn i 10 minuter. Därefter i ytterligare ca 20 minuter.
Pensla med vatten när det kommer ut och låt stå utan bakduk en kort stund.
Fond Hetta upp olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Lägg i räkskal och fiskskrov och bryn tills de får en lätt, fin brynt färg.
Tillsätt alla varianter hackad lök samt tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Häll i 4 dl av det vita vinet. Tillsätt hackad selleri och fänkål. Låt koka under lock i ca 20 minuter. Sila sedan bort alla bitar.
Fisksoppa När fiskfonden är klar, sätt tillbaka den varm platta och låt koka upp igen. Häll i 2 dl vitt vin samt grädde och lägg i saffran, timjan, salt och peppar, morötter, fänkål och låt koka i 5 minuter.
Lägg sedan i tomatbitar samt sockerärtor tillsammans med musslor och låt det hela få ett snabbt uppkok så musslorna öppnar sig.
Lägg sedan i lax och gös och låt endast första bubblan koka upp. Dra sedan ifrån plattan. Säkerställ smaken med salt och peppar. Lägg till sist i räkorna.
Aioli Använd elvisp för bästa reslutat. Vispa äggulor och vinäger skummigt.
Fortsätt vispa och tillsätt rapsoljan först droppvis och sen i tunn stråle så det inte skär sig.
Tillsätt sen långsamt olivolja efter önskad smak och konsistens.
Rör ner vitlöksklyftor. Salta och peppra.
Servera den mustiga fiskgrytan med aiolin och det nybakade brödet
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Vetemjöl Special 2kg Kungsörnen
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
2 Gösfilé Fjällad med Skinn Bergfalk
1 Sugar Snap Fryst 250g Garant
1 Fiskfond 180ml Touch of Taste