Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 st | Citron | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
0,5 dl | Olivolja | |
1 st | Fänkål Färsk | |
1 msk | Strösocker | |
1 st | Kyckling Hel | |
2 dl | Vatten | |
0,5 dl | Balsamvinäger | |
2 tsk | Kalvfond Buljong | |
3 klyfta | Vitlök Vanlig | |
500 g | Vanliga morötter | |
500 g | Palsternacka |
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötter och palsternackor. Skär dem i långa ganska breda bitar. Dela fänkålen på mitten och ta bort stammen. Skär den i bitar på längden. Lägg grönsakerna på en oljad plåt.
Lägg den färska kycklingen med bröstet uppåt och gumpen pekande in mot dig själv. Dela den på mitten genom att genomborra bröstet med en kniv. Lägg kycklingen med skinnet uppåt i mitten på plåten bland grönsakerna.
Grovhacka persiljan, tvätta och riv skalet från citronen och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda i en skål tillsammans med olivolja, salt och svartpeppar. Pressa i saften från hälften av citronen. Gnid in kyckling och grönsaker med blandningen. Ringla lite extra olivolja över grönsakerna. Sätt in plåten i ugnen i ca 45 min. Blanda runt grönsakerna efter halva tiden.
Balsamicosky: Koka ihop balsamvinäger, vatten, kalvfond och strösocker i en kastrull på låg värme tills ¾ dl återstår.
Strö lite flingsalt och ringla lite sky över kyckling och grönsaker vid servering.
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta