Gå vidare till huvudinnehåll
Persiljestekt lax med jordärtskockspuré
Mathem

Persiljestekt lax med jordärtskockspuré

40 minEnkelt
409,65 kr
4 portioner 69,99 kr per portion
Den persiljestekta laxen, är en riktigt barnvänlig rätt som serveras tillsammans med en len och mild jordärtskockspuré. Till det får du göra en inlagd gurka som du med fördel kan göra någon dag innan.

Jordärtskockspuré
500 gJordärtskocka
1 tskSalt
1 dlVispgrädde
500 gPotatis Mjölig
1 mskSmör
2 krmSvartpeppar Malen
1 dlMellanmjölk
Tillbehör
250 gKörsbärstomater
Inlagd gurka
1 dlVatten
0,5 stGurka
1 stRödlök
0,25 dlÄttiksprit
0,5 dlStrösocker
0,5 stPersilja - färsk
500 gLaxfilé
1 tskFlingsalt
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Inlagd gurka: Koka upp ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Ställ åt sidan och låt ättikslagen svalna. Skiva gurkan och rödlöken tunt, gärna med en mandolin om du har, och blanda med ättikslagen. Ställ kallt.

Puré: Skala och skär potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar. Koka i saltat vatten under lock ca 15 min.

Finhacka persiljan. Skär laxfilén i portionsbitar (om den inte redan är i bitar). Ringla över lite olja. Salta och peppra efter smak och vänd sedan laxbitarna i persiljehacket.

Hetta upp en panna med lite olja och stek laxbitarna på båda sidor tills de har fått fin gyllenbrun färg. Sänk värmen och låt de bli klara på eftervärmen.

Halvera cocktailtomaterna och lägg i en skål.

Puré(forts): Sila av vattnet från potatis och jordärtskockor. Pressa dem genom en potatispress och vispa ihop med en klick smör och grädde. Späd med mjölken lite i taget tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.

Sila av den inlagda gurkan och rödlöken och lägg upp i en skål.

Servera jordärtskockspurén med den nystekta laxen och den inlagda gurkan.

Bild:

Linnea Swärd