Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Jordärtskockspuré | ||
500 g | Jordärtskocka | |
1 tsk | Salt | |
1 dl | Vispgrädde | |
500 g | Potatis Mjölig | |
1 msk | Smör | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
1 dl | Mellanmjölk | |
Tillbehör | ||
250 g | Körsbärstomater | |
Inlagd gurka | ||
1 dl | Vatten | |
0,5 st | Gurka | |
1 st | Rödlök | |
0,25 dl | Ättiksprit | |
0,5 dl | Strösocker | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
500 g | Laxfilé | |
1 tsk | Flingsalt | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
1 msk | Olivolja |
Inlagd gurka: Koka upp ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Ställ åt sidan och låt ättikslagen svalna. Skiva gurkan och rödlöken tunt, gärna med en mandolin om du har, och blanda med ättikslagen. Ställ kallt.
Puré: Skala och skär potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar. Koka i saltat vatten under lock ca 15 min.
Finhacka persiljan. Skär laxfilén i portionsbitar (om den inte redan är i bitar). Ringla över lite olja. Salta och peppra efter smak och vänd sedan laxbitarna i persiljehacket.
Hetta upp en panna med lite olja och stek laxbitarna på båda sidor tills de har fått fin gyllenbrun färg. Sänk värmen och låt de bli klara på eftervärmen.
Halvera cocktailtomaterna och lägg i en skål.
Puré(forts): Sila av vattnet från potatis och jordärtskockor. Pressa dem genom en potatispress och vispa ihop med en klick smör och grädde. Späd med mjölken lite i taget tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.
Sila av den inlagda gurkan och rödlöken och lägg upp i en skål.
Servera jordärtskockspurén med den nystekta laxen och den inlagda gurkan.
Bild:
Linnea Swärd
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Flingsalt Gourmet 250g Falksalt