Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Deg | ||
150 g | Smör | |
1 msk | Matolja | |
1 g | Saffran | |
2 msk | Fiberhusk | |
1 dl | Strösocker | |
1 st | Ägg | |
9 dl | Mjölmix | |
0,5 tsk | Salt | |
50 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
4 dl | Mjölk | |
0,5 dl | Sirap Vit | |
Dekorering | ||
0,5 dl | Pärlsocker | |
0,5 dl | Russin | |
1 st | Ägg |
Deg: Stöt saffranet tillsammans med ca 1 tsk socker i en mortel.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm mjölk och saffran i en kastrull till 37 grader.
Tillsätt lite av vätskan i bunken för att lösa upp jästen. Tillsätt resten av vätskan och rör om.
Tillsätt fiberhusk och blanda runt. Låt svälla i ca 10 min.
Tillsätt rumsvarmt smör, vit sirap, strösocker, ägg och salt och blanda runt.
Tillsätt därefter mjölmixen lite i taget. Använd gärna degkrok eller en hushållsassistent och låt degen arbeta ordentligt i ca 5 min.
Låt degen jäsa under både plastfolie och bakduk i ca 60 min. Under tiden degen jäser lägger du russin i lite vatten så att de blir lite saftiga.Låt dem ligga där tills det är dags att garnera lussekatterna.
Värm ugnen till 225 grader.
Smörj in händer och bakbord med lite matolja och stjälp upp degen på det inoljade bakbordet. Dela degen i fyra delar och varje del i ca 8-10 delar. Rulla ut varje degbit till en smal längd och forma till lussekatter.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
Dekorering: Sila av vattnet från russinen och tryck ner russin i lussekatterna. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö på pärlsocker om du önskar ha det på.
Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 min eller tills lussekatterna fått fin färg.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Bild:
Nurlan Emir
1 Smör Normalsaltat 80% 500g Valio
1 Mjölmix Glutenfri 1kg Lailas
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt