Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chokladfondant | ||
150 g | Mörk chokladkaka | |
1 st | Ägg | |
0,5 dl | Strösocker | |
100 g | Smör | |
Tillbehör | ||
2 dl | Vaniljglass | |
1 st | Citronmeliss | |
100 g | Hallon Färska | |
Halloncoulis | ||
3 msk | Strösocker | |
200 g | Hallon Färska | |
4 msk | Hallon Balsamvinäger |
Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält helt.
Vispa två äggulor, ett helt ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 smorda portionsformar (fondantlik storlek) eller ugnsfasta glas. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten i förväg. Se dock bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen, så de hinner bli rumstempererade först.
Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant (se tipset ovan).
Halloncoulis: Värm upp alla ingredienser i en kastrull och låt puttra/sjuda ihop till en sås. Sila eventuellt.
Tippa fondanten försiktigt upp och ner eller servera direkt i formarna. Häll över halloncoulis och toppa med glass och några färska hallon; alt. servera med färska hallon vid sidan om. Garnera också med citronmeliss om så önskas.
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Citronmeliss Kruka EKO Klass1