Hoppa till huvudinnehåll
Grillad lax med färskpotatissallad
Mari Bergman

Grillad lax med färskpotatissallad

30 minEnkelt
261,70 kr
4 portioner45,61 kr per portion
På menyn denna vecka finner du även många grillmöjligheter. Laxen går utmärkt att lägga på grillen, använd dig då av ett “laxpapper” så att den inte fastnar på gallret. (Familjematkassen v31 2012)

Sallad
1 stSparris Färsk
1 stRädisor
800 gFärskpotatis
50 gRuccolasallat
Dressing
0,5 stPersilja - färsk
1 tskSalt Fint
2 krmSvartpeppar Malen
2 mskVit balsamvinäger
3 mskOlivolja
Lax
500 gLaxfilé
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskOlivolja
1 mskJapansk soja
0,5 stCitron
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader. Skär 3 st skåror i den hela laxfilén på längden, utan att skära igenom helt (om den inte redan är i skuren i bitar). Lägg laxen i en ugnsfast form och pressa över citronsaft och ringla över olivolja och soja. Skiva vitlöken och fyll i skårorna. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen ca 30 min för hel lax och 20 min för lax i portionsbitar.

2

Tvätta potatisen och skär den på mitten. Koka i saltat vatten ca 12- 15 min.

3

Skär bort den nedersta delen av sparrisen och dela dem på mitten. Koka i lite lättsaltat vatten ca 1-2 min. Spola dem kalla och lägg i en stor salladsskål. Skölj och skiva rädisorna och blanda med sparrisen.

4

Dressing: Mixa persilja med olivolja, vit balsamvinäger, salt och svartpeppar.

5

Häll av potatisvattnet och blanda ner potatisen i salladsskålen. Tillsätt persiljedressingen och sköljd sallad. Blanda runt ordentligt och servera till laxen.

Näringsvärde: 671 KCAL 41g Protein 36g Fett 44g Kolhydrater

Bild:

Linnea Swärd