Gå vidare till huvudinnehåll
Operakällarens lax stekt med sesamfrö, på mild surkål med vallmofrön

Operakällarens lax stekt med sesamfrö, på mild surkål med vallmofrön

1 tEnkelt
540,70 kr
4 portioner96,34 kr per portion
I stället för lax kan man använda filé av annan fisk, t.ex. gös, abborre, hälleflundra m.fl. Det finns även färdigkokt surkål att köpa. Väljer man det kan man börja med att spola av den om den är för sur och därefter fortsätta receptet från punkt 3.

Lax
0,5 dlSesamfrö
0,5 tskKvarnsalt
1 mskFlytande Smör och Margarin
2 krmSvartpeppar Malen
600 gFärsk laxfilé
Surkål
3 dlVispgrädde
700 gSurkål
2 dlMatlagningsvin Vitt
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
1 mskVallmofrön
Instruktioner
1

Skölj surkålen i kallt vatten och krama ur vattnet.

2

Koka den ca 30 minuter under lock i litet vatten.

3

Häll kålen i en sil och pressa ur vattnet.

4

Koka sedan kålen i vitt vin och grädde. Krydda den med vallmofrön, salt och peppar och låt det småkoka under lock i ca 20 minuter.

LAX:

1

Salta och peppra laxskivorna. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ena sidan av laxskivorna mot dem så att fröna fastnar.

2

Stek skivorna gyllenbruna på sidan med sesamfrön, vänd dem och stek färdigt på andra sidan.

Servera den nybräckta laxskivorna på en bädd av kålen, med nykokt potatis vid sidan.