Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks kycklingfärsbollar med svart ris och het tomatsås
Fredrik Jonsson

Fredriks kycklingfärsbollar med svart ris och het tomatsås

40 minEnkelt
387,30 kr
4 portioner 56,67 kr per portion
Ett fantastiskt gott recept signerat Fredrik Jonsson på härligt kryddiga och saftiga kycklingfärsbollar! Dessa serveras med svart ris och egenlagad tomatsås.

Tomatsås
1 stChilifrukter
1 mskBasilika - torkad
2 mskOlivolja
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskTorkad oregano
1,5 mskTomatpuré
1 stGul lök
400 gKrossade Tomater
1 mskBalsamvinäger
Tillbehör
4 dlSvart Ris
125 gKörsbärstomater
Biffar
0,5 tskChilipulver
1 tskSalt
0,5 tskCayennepeppar
2 mskOlivolja
0,5 tskVitpeppar Malen
1,5 tskLökpulver
1 tskPaprikakrydda
500 gKycklingfärs
1 stÄgg
0,5 tskSpiskummin
1 klyftaVitlök Vanlig
Instruktioner
1

Tillbehör: Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Späd med ytterligare 1-2 dl vatten om vattnet kokat bort innan riset kokat klart.

2

Tomatsås: Skala och finhacka gul lök och vitlök, kärna ur och finhacka chili så du får ca 1 msk (om du önskar en riktigt het tomatsås behåller du chilikärnorna). Smält kokosolja/olivolja i en kastrull och fräs gul lök, vitlök och chili i några minuter på medelstark värme. Akta så att vitlöken inte bränns vid. Tillsätt basilika, oregano, tomatpuré och balsamvinäger. Låt vinägern fräsa till i kastrullen några sekunder. Häll i krossade tomater, rör runt och lägg på ett lock. Låt puttra på svag värme i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

3

Biffar: Knäck ägget i en bunke och vispa lite lätt med en gaffel.

4

Skala och finhacka vitlök och blanda med ägget. Tillsätt kycklingfärs, lökpulver, paprikapulver, salt, cayennepeppar, chiliflakes, spiskummin och vitpeppar. Blanda om ordentligt med händerna och rulla 12 st golfbollsstora bollar.

5

Smält kokosolja/olivolja i en stekpanna och stek kycklingfärsbollarna på medelstark värme tills du får en fin stekyta, vänd dem ofta i stekpannan. Sänk därefter värmen på spisen till svag värme och låt bollarna stekas i ytterligare cirka 5-10 minuter, eller tills bollarna är genomstekta. Servera kycklingbollarna med ris, tomatsås och cocktailtomater.

Näringsvärde: 635 kcal, 38 g protein, 19 g fett, 75 g kolhydrater

Bild:

Sanna Livijn Wexell