Gå vidare till huvudinnehåll
Moussaka med fetaost och svarta belugalinser
Hemmakock

Moussaka med fetaost och svarta belugalinser

1 tEnkelt
300,05 kr
4 portioner 25,88 kr per portion
Moussaka med fetaost och svarta belugalinser

3 klyftaVitlök
2 krmKanel Malen
1 klyftaGrönsaksbuljong
120 gBelugalinser, (1,5 dl)
1 tskSalt
1 stBakpotatis
1 mskFlytande Smör
75 gHerrgårdsost, (1,5 dl)
5 dlStandardmjölk
2 mskOlivolja
100 gFetaost
2 stAubergine
2 mskVetemjöl
400 gFinkrossade Tomater Chili
1 stGul lök
1 tskStrösocker
Instruktioner
1

Auberginen: sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen i cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med 2 msk olivolja och salta. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10-15 minuter.

2

Belungalinser: Skölj linserna. Koka i 3 dl vatten tills de är mjuka. Ca 15 minuter. Häll av vattnet och ställ till sidan.

3

Béchamelsås: Blanda mjölken och vetemjölet i en panna. Lägg i en klick smör och låt koka upp under omrörning.

4

Smula fetaosten och lägg i när såsen tjocknat. Smaka av med lite socker och salt. Ställ till sidan.

5

Tomatsåsen: Finhacka löken. Hetta upp flytande smör i en stekpanna. Fräs lök ett par minuter.

6

Pressa ner vitlöken och fräs på låg värme ytterliggare några minuter.

7

Tillsätt tomatkrosset, kanel, buljongtärning och linserna. Låt puttra i ca 10 minuter.

8

Potatisen: Skala och skiva potatisen så tunt du kan. Lägg ihop Smöra och bröa en form.

9

Lägg tomatsås i botten. Varva aubergine, potatis och tomatsås.

10

Häll över béchamelsåsen och toppa med 1,5 dl lagrad riven Herrgårdsost. Ställ i ugnen 200 grader ca 40 minuter. Servera med haricots verts.