Gå vidare till huvudinnehåll
Rödvinskokta päron
Hemmakock

Rödvinskokta päron

45 minEnkelt
287,70 kr
6 portioner 20,61 kr per portion
Detta sätt att tillaga päron passar också katrinplommon, persikor, sviskonplommon, aprikoser och mörka körsbär.

Till servering
2 dlVispgrädde
1 mskLingonsylt
Päron
2 stKanel Hel
2 stNejlikor
1 lRött vin
100 gStrösocker
6 stPäron Anjou
1 mskCitron
2 stApelsin
2 krmSvartpeppar Hel
Instruktioner
1

Dela citronen på mitten och pressa ur den i en liter kallt vatten i en skål. Tvätta apelsinerna och päronen noga och torka dem torra. Ta en 3 liters kastrull och häll i vinet, sockret och alla kryddorna. Skär skalet av apelsinerna, lägg dem i lagen och koka upp.

Skala päronen men behåll stjälken. Ta ur kärnhuset med hjälp av en tesked. Vrid skeden runt kärnhuset och dra ut det. Låt päronen ligga i citronvattnet för att de inte ska mörkna innan alla päronen är skalade och urkärnade. Lägg päronen i lagen och låt sjuda försöktigt ca 25 minuter beroende på hur mogna de är. Pröva med en sticka. Glider den lätt igenom är de klara.

Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad med rinnande vatten tills päronen kallnat. Ta upp frukterna och lägg dem i en steriliserad glasburk på ca 5 liter. Häll på lagen. Låt dem marinera minst 12 timmar före serveringen.

Servera dem med lite av lagen och lättvispad grädde som blandats med lingonsylt.