Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 st | Kittost | |
1 st | Marmelad | |
1 st | Dessertost | |
1 st | Pecorinoost | |
1 st | Brieost | |
1 st | Prästost |
Matcha ostarna med passande bubbel. Här finns det ett antal tumregler att följa. Fruktigare bubbel kan dämpa ostens beska. Riktigt salta ostar lyfter gärna fram sötman i bubblet och gör det samtidigt lite fruktigare. Ost kan förstärka smörigheten i vissa mousserande viner. Alltför söta tillbehör gör torrt mousserande vin beskare och lite strävare.
Ta fram ostarna ur kylen minst 1 timme innan provningen för att locka fram alla smaker. Dela upp osten portionsvis till varje provare, i lagom stora bitar. Tänk på att även kanten på till exempel en vitmögelost ger andra smaker än innanmätet. Häll även upp vinet i god tid innan, så att det får luftas och släppa fri fler smaker.
Placera ostarna i en smakstege. Det vill säga den mildaste först och de med mest intensiv smakstyrka sist. Prova först osten rent, lägg sedan till en klunk bubbel. På så vis får du känna på ostens alla smakmöjligheter.
För mer information om hur du anordnar en ostprovning, gå in på: https://www.falbygdensost.se/inspiration/artikel/lathund-sa-fixar-du-en-ostprovning-hemma/