Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
125 g | Hallon Färska | |
50 g | Vinbär | |
330 g | Florsocker | |
120 g | Mandelmjöl | |
3 g | Bakpulver | |
330 g | Ägg | |
125 g | Vetemjöl | |
180 g | Smör |
Tänd grillen. Fös den glödande kolen till ena sidan av grillen. Lägg på locket och låt grillen komma upp till 200 grader. Rosta mandelmjölet lätt i en stekpanna på gallret och låt det svalna. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret luktar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt.
Knäck äggen och vispa äggvita (äggulan kan du spara upp till ett par dagar i kyl) och florsocker med elvisp till en luftig maräng i en bunke. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd ner i marängsmeten. Vänd in det brynta smöret.
Smörj och sockra en stor ugnssäker stekpanna eller flera små ugnssäkra formar, slå i smeten och tryck ner bären (blanda gärna hallonen med röda och vita vinbär) med jämna mellanrum. Baka i cirka 25 minuter på indirekt glöd under lock. Ta av från värmen och låt kakan svalna.
Servera med grädde eller glass. Det går bra att använda andra bär som finns till hands, till exempel jordgubbar och körsbär.
: En äggvita väger ungefär 30 gram.
”Grilla Vego” är skriven av Paul Svensson och ges ut av Norstedts förlag. Boken är fotograferad av Rickard Rönnerstam.
Bild:
Rickard Rönnerstam
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla