Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Majonnäs | ||
65 g | Citron, (0,5 st) | |
1 tsk | Salt | |
1 tsk | Dijonsenap | |
3,5 dl | Solrosolja | |
2 st | Ägg | |
150 g | Citron, (1 st) | |
0,25 tsk | Tabasco | |
2 msk | Gräddfil | |
1 tsk | Dijonsenap | |
0,5 krm | Salt | |
6 st | Ägg | |
1 tsk | Dill - färsk | |
1 msk | Pepparrot Färsk | |
280 g | Räkor Skalade | |
1 tsk | Smaksatt salt |
Börja med att göra majonnäsen. Dela äggen och separera gulan från vitan. Lägg äggulorna i en vid skål och tillsätt senapen och saltet. Vispa tills blandningen bleknat och blivit krämig, använd en ballongvisp. Fortsätt att , vispa och häll i oljan, bara några droppar i taget, tills blandningen emulgerar och tjocknar. Tillsätt slutligen sa 2 tsk pressad citronsaft.
Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och låt koka i ca 8 minuter. Kyl äggen i iskylt vatten, skala dem. Dela äggen på mitten på längden och skopa ur äggulorna, lägg dessa i en skål.
Blanda äggulorna med majonnäsen, gräddfilen, senap och tabasco. Salta efter smak. Spritsa blandningen i hålorna på äggvitorna. Toppa med räkorna, riven pepparrot hackad till och smaksatt salt. Servera tillsammans med citronklyftor.
Här har vi använt oss av smaksatt salt, i boken där receptet är hämtat ifrån används "hösalt" vilket du kan göra själv på följande sätt: Ta 4 stora nävar ekologiskt hö, lägg detta på ett eldfast fat eller i en gjutjärnspanna. Antänd höet och låt det brinna till aska. Stjälp ned hö-askan i en mortel, tillsätt 55g salt och mal blandningen. Avsluta med att sikta genom en fintrådig sil och förvara sedan i ett lufttätt kärl.
Bild:
Max och Liz Haarala Hamilton
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Ägg Frigående EKO M/L 10-p 650g