Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
3 tsk | Råsocker Strö | |
4 msk | Sake | |
300 g | Ris | |
2 msk | Japansk soja | |
4 tsk | Misopasta | |
1,5 msk | Färsk ingefära | |
600 g | Färsk laxfilé | |
4 msk | Mirin | |
200 g | Salladslök |
Blanda en marinad av ingefära, sake, mirin, soja misopasta och rårörsocker. Skär laxfilén i fyra lika stora bitar. Lägg fisken i en plastpåse och häll såsen i påsen. Låt marinera i 1 dygn i kylskåp, varav sista timmen i rumstemperatur.
Sätt på ugnens grillfunktion. Koka riset och grilla salladslök i en grillpanna – eller stek den i en neutral olja i en mycket het stekpanna.
Töm laxmarinaden i en kastrull. Plocka upp laxen bit för bit, skaka av marinaden ner i kastrullen och lägg fisken på en plåt med ugnsfolie. Om skinnet är kvar ska det förstås vara nedåt.
Grilla laxen absolut överst i ugnen tills ytan blivit karamelliserad och något bränd, medan den är ganska rå inuti. Det tar 8–10 minuter, beroende på ugnsvärme och laxens tjocklek. Du måste passa hela tiden och dessutom sätta en trägaffel i ugnsluckan så att den inte stängs helt. Då får nämligen ugnen panik och kämpar hårdare och hårdare för att grillen ska bli tillräckligt het.
Under tiden ber du din kompis att hastigt koka upp den resterande marinaden och lägga upp det varma riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå, därefter salladslöken och såsen hälls i droppar på riset och laxen, men täck inte helt.
Bild:
Johanna Åkerberg Kassel