Gå vidare till huvudinnehåll
Baklava

Baklava

2 tEnkelt
88,35 kr
4 portioner 6,30 kr per portion
Baklava

75 gValnötter
0,6 mskHonung
0,6 mskStrösocker
0,2 tskKanel
50 gFilodeg
60 mlVatten
Siraps blandning
0,2 stCitron
0,4 stKanel Hel
Instruktioner
1

Blanda valnötter, socker och kanel. Smörj en stor ugnssäker form. Skär filodegen(2,5 blad) till formens längdstorlek. Ta av lite extra då den krymper i ugnen. Täck över den resterande degen med en fuktig duk för att hindra den att torka. Varva sedan fyllning med 4 blad åt gången, pensla varje blad med smält smör även det översta lagret. Skär baklavan nästan ända till botten i diamant eller triangel format. Fukta med vatten för att hindra kanterna att dra ihop sig i ugnen. Baka desserten i ugn i ca 35-45 min. tills den är gyllenbrun. Under tiden, Koka upp ingredienserna till sirapsblandningen. Rör om tills sockret har smält. Låt sjuda i 10 min. och rör om då och då. Låt baklavan svalna, häll sedan över siraps blandningen och låt den stå i ca 10 min. (Vid användning av rosvatten, fukta detta över.) Skär baklavan i bitar och servera.

Tillagningstid ca 2 timmar varav 35-40 min i ugn.

Ca 20-25 bitar Per portion 257 kalorier 16 g fett.