Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1,5 kg | Fransyska & Nötstek | |
Tillbehör | ||
500 g | Salladsmix | |
Kryddad saltlag | ||
1 l | Vatten | |
1 tsk | Strösocker | |
15 st | Enbär | |
0,5 tsk | Svartpeppar Malen | |
1 st | Lagerblad | |
1 dl | Salt |
Tjälknul görs av fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag.
Sätt ugnen på 75-100ºC. Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. (Flera köttbitar kan läggas i en ugnslångpanna och stekas samtidigt.) Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar. När termometern visar 60ºC är köttet rött inuti, vid 70ºC är det rosa och vid 75ºC helt genomstekt. Koka lagen 3-4 minuter. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse. Blanda vatten, salt, socker, svartpeppar, krossat lagerblad och krossade enbär till lagen. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt ca 5 timmar. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor. Servera köttet med en god potatissallad och en grönsallad.
4 Sallad Färdigsköljd French Mix Klass1
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt