Hoppa till huvudinnehåll
Drottningrulltårta med sommarbär och vaniljsås
Kokbok

Drottningrulltårta med sommarbär och vaniljsås

30 minMedel
381,35 kr
6 portioner46,52 kr per portion
Fräsch dessert till såväl sommarens fester som till kalas eller som fin efterrätt till vilken middag som helst.

Drottningrulltårta
0,5 dlVatten
2 tskBakpulver
1 mskVaniljsocker
3 stÄgg
2 dlStrösocker
2 dlVetemjöl
2 dlDrottningsylt
Tillbehör och garnering
1 dlKrasse
100 gJordgubbar Färska
100 gHallon Färska
100 gBlåbär
Vaniljsås
3 stÄgg
0,25 dlStrösocker
2 dlMellanmjölk
2 gVaniljstång, (1 st)
2 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Drottningrulltårta: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker poröst.

2

Sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i smeten. Hetta upp vattnet och rör ner med resten av ingredienserna.

3

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten över hela papperet. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter.

4

Stjälp genast upp den färdiga botten på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla med vatten över ytan på det bakplåtspapper som kakan gräddats på för att botten ska lossna lättare från papperet.

5

Dra av papperet och bred ut sylten över botten. Rulla varsamt ihop till en jämn och hel rulle. Lägg bakplåtspapper runt om rulltårtan och låt den stå i kylen minst 1 timme före servering för att den ska bli lättare att skära upp i fina tighta skivor.

6

Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön.

7

Dela äggen och separera gulan från vitan. Vispa äggulor och socker poröst.

8

Häll i en tunn stråle ner den heta gräddmjölken i äggsmeten under konstant vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud såsen på väldigt svag värme under omrörning tills den har tjocknat något. Slå över såsen i en ren och kall skål. Låt svalna och ställ sedan såsen kallt.

9

Vid servering: Skär rulltårtan i 1 cm tjocka skivor. Lägg 2–3 skivor på varje tallrik och fördela bären på dem.

10

Klicka ut vaniljsåsen och garnera med blommor och krasseblad. Servera gärna den sås som blivit över i en kanna vid sidan om så att de som önskar kan ta mer.

Bild:

Katarina Di Leva