Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 kg | Kräftor | |
2,5 l | Vatten | |
1 dl | Grovt salt | |
100 g | Smör | |
1 st | Dillkronor | |
0,5 l | Folköl 3,5 % |
Kontrollera att alla kräftorna är levande. Det brukar inte vara något problem, men om du är osäker, kan du sträcka ut stjärten och knacka på skalet. Kräftan böjer genast in stjärten igen om den lever.
Koka upp vatten med salt, dill, öl (stout) och smör.
När vattnet stormkokar lägger du i en kräfta i taget. Se till att det kokar ordentligt hela tiden och lägg i varje kräfta med huvudet först, för skonsam avlivning. (Notera kräftornas fantastiska förvandling från svarta rovdjur till röda, härliga, delikatesser.)
Koka kräftorna 8 minuter.
Häll över kräftor och spad i ett nytt kärl och ställ dem svalt, så att kräftorna kallnar snabbt.
Låt kräftorna stå kallt över dagen. På kvällen smakar de gudomligt.
Servering: Lyft upp kräftorna ur lagen och lägg upp på fat med färsk dill. Ställ fram på festligt dukat bord. Hugg in!
Bild:
Ann-Sofi Rosenkvist
1 Hushållssalt Grovt 1kg Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla