Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Grönsaker | ||
250 g | Sparris Färsk | |
500 g | Bondbönor | |
1 g | Smör | |
Till servering | ||
0,5 dl | Parmesanost | |
Polenta | ||
1 dl | Parmesanost | |
25 g | Smör | |
1,5 dl | Polenta | |
6 dl | Vatten | |
0,5 tsk | Svartpeppar Malen | |
0,5 tsk | Tryffelolja | |
1 msk | Grönsaksfond | |
0,5 tsk | Salt | |
2 dl | Standardmjölk |
Förbered det gröna: plocka ur bönorna ur sina skidor. Skär bort den nedersta träiga biten på sparrisen och dela stjälkarna i ca 3 cm långa bitar. Koka upp lite lättsaltat vatten och låt bönor och sparrisbitar koka i 2 minuter, inte en sekund längre. Kyl alltsammans genast i isvatten och plocka sedan ut bönorna ur sina vita små höljen om de har några.
Koka upp vattnet med fonden. Vispa ner polentan i den kokande buljongen. Låt puttra på låg värme i 5 minuter (eller enligt anvisningarna på förpackningen), rör om lite ibland. Häll i mjölken i polentan och låt puttra i ytterligare ett par minuter. Rör ner parmesan, smör och tryffelolja, smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt och häll upp i skålar.
Fräs bönor och sparris hastigt i smöret så att de blir varma. Salta och fördela över polentan. Strö gärna över lite parmesan vid servering.
Recept ur boken "Flexitarianens kokbok - mycket grönt, lite kött" skriven av Eleonora von Essen (Tukan förlag).
Bild:
Linda Prieditis
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Grönsaksfond 180ml Touch of Taste
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt