Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Potatis | ||
3,5 l | Vatten | |
1 kg | Potatis Mjölig | |
4 msk | Salt | |
Kryddblandning | ||
0,5 tsk | Salt | |
0,5 tsk | Senapsfrö | |
1 tsk | Spiskummin | |
1 tsk | Koriander - torkad |
Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Koka upp salt och vatten och koka stavarna mjuka i cirka 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och lägg dem att ånga av på ett galler med tidningspapper under. Låt potatisen svalna.
Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 140 grader. Fritera potatisen i omgångar i cirka 5 minuter tills de börjar bli gyllene utan att ta för mycket färg. Lägg efterhand potatisen i ett durkslag och stoppa hushållspapper mellan varje frityromgång.?Ställ in durkslaget i kylskåpet med ett fat under ungefär 1 timme. Hit kan man förbereda, potatisen håller sig upp till ett dygn i kylskåp.
Dags för sista frityromgången. Hetta upp olja till 180 grader och fritera potatisen i omgångar i 3–4 minuter tills de får fin färg. Lägg efterhand upp pommes fritesen på galler med tidningspapper under. Salta dem alternativt lägg dem i en skål och strö över kryddblandning (se recept nedan) och blanda runt. Servera dem med valfri dippsås.
Friteras stora mängder går det bra att varmhålla de färdiga pommes fritesen. Ställ gallret över en långpanna med bakplåtspapper och sätt in i en 120 grader varm ugn.
Kryddblandning: Rosta senapsfrön, korianderfrön och hel spiskummin (använder du malen, tillsätt den senare med saltet) i en het, torr panna under omrörning i ett par minuter. Mortla kryddorna tillsammans med saltet.
Dipp som passar till: gochujangmajonnäs, ranchdressing.
Receptet kommer från boken "My Fryday" (Massolit förlag) och är skriven av Ylva Porsklev.
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Senapsfrö Brunt 28g Santa Maria
1 Koriander Malen 28g Santa Maria