Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Pajdeg | ||
1 st | Bittermandel | |
1 tsk | Fiberhusk | |
70 g | Bovetemjöl | |
120 g | Mandelmjöl | |
100 g | Strösocker | |
90 g | Majsstärkelse | |
100 g | Smör | |
1 st | Ägg | |
1 krm | Salt | |
Fyllning | ||
800 g | Svenska Äpplen | |
1 dl | Smör | |
0,5 dl | Calvados | |
120 g | Strösocker | |
Dekoration | ||
300 g | Svenska Äpplen | |
1 dl | Aprikosmarmelad |
Värm ugnen till 225 grader. Mixa eller blanda för hand ihop alla ingredienser till degen.
Tryck ut degen i en pajform, det är lättare än att kavla.
Grädda pajskalet i 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
Skala och kärna ur äpplena till fyllningen och dela ner dem i kuber.
Koka upp 4-6 äpplen, socker, calvados och smör i en kastrull. Låt småkoka i 15–20 min tills äpplena mjuknat och det blivit ett grovt äppelmos.
Skiva 2-3 äpplena till dekorationen tunt. Bred äppelmoset över pajskalet och lägg på äppelskivorna i ett vackert mönster.
Grädda hela pajen i 20–30 minuter tills äppelskivorna mjuknat.
Värm aprikosmarmeladen och sila bort eventuellt fruktkött. • Pensla äpplena med aprikosmarmeladen.
Servera pajen kylskåpskall med en klick crème fraiche eller vaniljglass.
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
2 Äpple Svenska "Aroma" Klass1